Příběh jedné krabice aneb Jak se vyvíjel Tuláčkův svět

Tuláčkův svět

“Bude to vypadat takto, princip bude takový a makový, zhotovíme to u tohoto a toho českého dodavatele”, řekla máma Hanča a okamžitě se rozjela výroba ryze českých certifikovaných hraček pod značkou Tuláčkův svět. To by byla krásná pohádka, kdyby to takto fungovalo, ale realita byla odlišná. Koncept celého dětského projektu se vyvíjel přes 9 měsíců, než dosáhl své současné podoby.

Pohádkové příběhy jsou stavebním kamenem Tuláčkova světa

Bylo nebylo, za devatero horami kdesi na planetě Zemi žil lvíček Tuláček a o pár tisíc kilometrů dále i děvčátko Haneka. Náhoda, anebo snad osud, zkřížila jejich cesty a tito dva tak rozliční tvorové se staly nerozlučnými přáteli. Společně se vydávají objevovat svět, kde hledají své ztracené rodiče. Začínají v České republice a míří dále do tajemné Evropy. A vaše děti je díky hračkám a pohádkám v Krabici Vědomostí I Zábavy (KVIZ) mohou doprovodit.

Stejně jako putování malých hrdinů i cesta KVIZu (potažmo celého projektu Tuláčkův svět) do jeho dnešní podoby byla trnitá a postupně se vyvíjela. Zhruba 9 měsíční cestu vývoje (od prosince 2019 do konce září 2020) dělíme do 3 fází, kdy projekt postupně procházel zcela odlišnými koncepty.

Jedno ale zůstávalo neměnné: POHÁDKOVÉ PŘÍBĚHY malých hrdinů. Děti i dospělí milují napětí v podobě dobrodružných knih či filmů a my tyto příběhy zase rádi píšeme. Tak proč to nespojit?!

1) Začalo to kreativními návody

Jednou ze dvou hlavních vizí Tuláčkova světa je podpora dětské kreativity. Snahou bylo děti zábavnou formou (rozumějte: nalákat je pohádkou) dostat k tvoření něčeho, co využijí i pro svou další potřebu (= je to užitečné).

Máma Hanča tak psala pohádky, které končily kreativní výzvou a placeným návodem na tvoření. Součástí měl být i materiál, ať rodiče nemusí běhat po obchodech pro každou věc zvlášť. Jednou by se vařil tymiánový sirup pro nemocného lvíčka, jindy by se ušlehalo bambucké máslo na severským větrem ztrápenou pleť Haneky. Pohádky měly být zdarma v podobě e-booků anebo článků na blogu ke stažení (klikněte na obrázek pro stažení pohádek).

Jenže ouha, samotní zakladatelé projektu jsou na rukodělné aktivity tak trochu nešikovní a hlavně, podobných návodů najdete na internetu tisíce. Byl by projekt pak originálním a zajímavým? Možná ano, ale dost možná taky ne, a tak příběh jedné krabice…

2) …pokračoval 100 mapami

Už v první fázi projektu padl nápad zhotovit papírovou mapu, kde by si děti špendlíkem značily, kam lvíček s Hanekou doputovali a kde plnili kreativní výzvy. Každá mapa by navíc mohla být něčím odlišná: politická, geografická, s obrázky evropských zvířat nebo s významnými stavbami či…

Zadržte! 100 různých map? Kam by je děti dávaly? Lepily na zeď jako plakáty svých oblíbených hrdinů? Ne, papírová mapa není ani praktická. Hnedka se zničí. Co ji raději natisknout na magnetickou fólii?! Ta se neničí, snadno se přenáší, lze ji očistit a skvěle drží na myčce, ledničce, magnetické nástěnce… To je geniální! Ehm, to jsme ještě netušili, jaké budou zápletky s bezpečnostní certifikací takové hračky, ale to už je zase jiný příběh!

Jenže tátovi Ivanovi se pořád nezdálo, proč by těch map mělo být 100. Kolik magnetických map se asi tak vejde na běžnou ledničku? Maximálně 3, více jich rodiče nekoupí. Musí tedy v Tuláčkově světě být 100 map? Kdepak, vše…

3) …skončilo tzv. mapou 100x jinak

Nakonec vzniká jedna magnetická mapa Evropyjedna pro ČR. Jejich odlišné varianty nahradily sady magnetů na různorodá témata (fauna, flóra, stavby, TOP, zajímavosti, dekorace). Mapa + magnety = MAPA 100x JINAK.

Co znamená to 100x jinak? Každý den si mohou děti díky velkému množství magnetek postavit zcela jinou Evropu. Tvoří si tak vlastní Tuláčkův svět. Skvěle se zabaví, něčemu přiučí a ještě rozvíjejí vlastní kreativitu. Magnetky se navíc dají schovat do pytlíčku, mapa srolovat do tubusu a celá hra se stává přenosnou.

A tím se zrodila vědomostní sada KVIZ s 10 naučně-zábavnými hrami. O něco později evropskou sadu následovala edice Česká republika se 7 hrami.

Jak šel grafický vývoj mapy Evropy (od nejstarší po aktuální):

Doplnění lvíčka Tuláčka:

Neměnil se jen design mapy, ale rovněž i její rozměry (s novými pasuje mapa na typickou ledničku), zaoblení rohů i postavička Haneky a magnetek (jsou větší a zaoblené). Postupně se obrázky z mapy zcela odstranily, aby si ji děti mohly dotvářet zcela k obrazu svému a nic je tam nerušilo. Co myslíte, povedla se finální mapa a Haneka? Prozraďte nám dolů do komentářů váš názor.

A jak to bylo s pohádkami?

I ty se kompletně překopaly a především vydaly do tištěné podoby. Jejich kreativní zaměření nahradila naučně-cestovatelská tematika, kde se vychytaly počáteční přešlapy v tajemném putování hrdinů, v pojmenování lvíčka Tuláčka a mnoho dalšího.

Novými cíli pohádek je ukázat dětem:

  • jednu zajímavost (fakt) pro daný stát v rámci příběhu,
  • jedno reálné místo v dané zemi, kam se mohou s rodiči vydat na dovolenou,
  • že svět je rozmanitý a čeká tam na ně řada poučení a dobrodružství.

Tip lvíčka Tuláčka:

Chcete vědět, co všechno stojí za vydáním vlastní knížky? A jaké vůbec máte možnosti vydání nejenom dětské knihy? Sepsali jsme o tom delší článek na základě vlastních zkušeností.

Na závěr chceme jen zmínit, že projekt Tuláčkův svět se neustále vyvíjí. Výše popsaná podoba je aktuální pro začátek roku 2021, ale už teď jeho zakladatelé připravují nové směry, kterým se bude dětský svět lvíčka Tuláčka ubírat. Ať už budou novinky jakékoliv, vždy se budou Tuláčkovým světem prolínat dvě vize (přání) autorů:

  • zábavně vzdělávat děti aneb motto “Vědět víc je zábava!”
  • a rozvíjet jejich kreativitu.

Zaujal vás článek a máte v okolí rodiče zvídavých dětí ve věku 5 až 11 let? Pozvěte je do Tuláčkova světa, třeba právě sdílením tohoto článkem. Děkujeme!

lvíček Tuláček

Říkají mi lvíček Tuláček a společně s mou kamarádkou Hanekou vás a vaše děti zvu na Hravou cestu do neznáma.

Na cestu si nezapomeňte přibalit mapu, cestovní pas a dobrou náladu!

Před samotným putováním vám doporučuji si přečíst mé pohádky, ať víte, kde jsem se tu vzal a kam vlastně kráčím.

Kontaktovat nás můžete na:

  • tel. čísle: +420 776 339 191
  • e-mailu: info@tulackuvsvet.cz

Sdílejte článek

I mistr psavec se někdy upíše: Přešlapy při psaní prvního dílu Tuláčkových pohádek
6 her s kolíkovkou, které děti jen tak neomrzí
Předchozí příspěvek
I mistr psavec se někdy upíše: Přešlapy při psaní prvního dílu Tuláčkových pohádek
Následující příspěvek
6 her s kolíkovkou, které děti jen tak neomrzí
Menu