6 her s kolíkovkou, které děti jen tak neomrzí

Hledáte hračku pro vaše malé dítě, která ho bude bavit a ještě ho něčemu přiučí? Dáváte přednost montessori hračkám? Pak by dřevěná kolíkovka neměla uniknout vaší pozornosti. Tato vkládačka s kolíčky nabízí více, než jenom zastrkování kolíků do dírek. Pojďme se podívat, co všechno s ní mohou vaše děti dělat.

Kolíkovka se představuje

Kolíková vkládačka je zábavná hračka pro malé, ale i větší děti. Vzhledem k tomu, že obsahuje kolíčky (cca 2centimetrová dřívka), tak je vhodná pro děti starší 3 let. Základní princip hry spočívá v nandavání a vyndavání kolíčku z/do dírek v hračce. Hračka tak rozvíjí trpělivost, jemnou motoriku a umění dokončit započatou práci. Ale tím zábava s touto hračkou nekončí.

Kolíkovky mohou být různého podkladového tvaru, často jde o zvířátka, dopravní prostředky a další motivy, které se líbí dětem. V Tuláčkově světě, jak jinak, nabízíme kolíkovou vkládačku ve tvaru hlavního hrdiny lvíčka Tuláčka. Obsahuje 14 kolíků šesti různých barev.

Poznámka lvíčka Tuláčka:

Jsem ručně vyráběný a malovaný v České republice se všemi potřebnými atesty pro hračky podle EU norem. Nemusíte se mě tak bát a radši si jděte se mnou hrát!

A teď už se podívejme, co všechno dalšího mohou děti s kolíkovkou dělat.

6 nápadů, jak si vyhrát s kolíkovkou

Hry stejně jako jejich názvy jsou námi vymýšlené a neklademe si na ně žádná autorská práva. Nebojte se napsat dolů do komentářů další nápady, jak kolíkovku využíváte doma vy.

1) Hra na čas

Vezměte si stopky (mobil) a zpestřete hru o prvek rychlosti. Kdo z dětí poskládá jako první kolíkovku správně? Kolíčky můžete nasypat do krabičky či pytlíčku, aby je děti neviděly a teprve po vytažení se rychle rozhodly, kam jej umístí.

2) Počítaná

Tato hra je vhodná pro dítě, které už umí počítat alespoň do šesti. Vezměte si obyčejnou hrací kostku. Začínáte s prázdnou kolíkovkou. Dítě hodí kostkou a tolik, kolik padne ok, zastrčí kolíčků do hračky. A tak pokračuje dále, dokud může přidávat. Až je kolíkovka zaplněná, může dítě kolíčky odebírat podle toho, co mu padne na kostce. Tato jednoduchá hra procvičuje základy sčítání a odčítání.

3) Obrysovka

V této hře dítě rozvíjí svou fantazii. Vytáhněte všechny kolíčky a hračku dejte bokem. Z kolíčků má dítě vytvořit jednoduché obrazce. Buď mu můžete dávat tipy (trojúhelník, domeček), anebo to nechte na něm. Starší dítě vám na základě obrazce může vyprávět příběh, který právě složilo.

kolíkovka - hračka mnoha využití

4) Na slepého

Tato hra je zobtížněním té první. Vaše dítě si procvičí jemnou motoriku ve své těžší variantě. Vysypejte kolíčky a umístěte je na hromádku vedle ruky dítěte. Zavažte mu oči a nechte jej, aby poslepu zastrkalo všechny kolíčky do kolíkovky. Kdo to zvládne nejrychleji? A co vyndat?

5) Barvičkovaná

Kolíkovka lvíček Tuláček obsahuje kolíčky šesti barev, využijte toho a zahrajte si barvičkovanou. K této hře si musíte připravit speciální kostku. Nachystejte si herní kostku, kousek papíru, izolepu a pastelky. Na šest stran vaší kostky přilepte izolepou papírky, které dítě předtím vybarvilo barvičkami podobnými těm na kolíčcích.

Dítě háže speciální kostkou a podle toho, jaká barva mu padne, takový kolíček umístí do kolíkovky. Pokud už kolík této barvy nemá, háže znovu. Kdo zvládne poskládat hračku jako první? Tato hra má v sobě velký prvek náhody, ale zato procvičí u menších dětí znalost barev.

6) Samotná hračka

Kolíkovka bez kolíčků poslouží dítěti jako klasická hračka. Může si s ní hrát podle vlastní fantazii. V případě kolíkovky lvíčka Tuláčka využijte toho, že k hračce existuje pohádková knížka. Dítěti přečtěte pohádku a ono si při ní může hrát se svým dřevěným Tuláčkem.

Líbí se vám kolíkovka? Pořiďte ji dětem, poté zkuste vymyslet vlastní hry a podělte se s námi o ně dolů do komentářů. Děkujeme!

lvíček Tuláček

Říkají mi lvíček Tuláček a společně s mou kamarádkou Hanekou vás a vaše děti zvu na Hravou cestu do neznáma.

Na cestu si nezapomeňte přibalit mapu, cestovní pas a dobrou náladu!

Před samotným putováním vám doporučuji si přečíst mé pohádky, ať víte, kde jsem se tu vzal a kam vlastně kráčím.

Kontaktovat nás můžete na:

  • tel. čísle: +420 776 339 191
  • e-mailu: info@tulackuvsvet.cz

Sdílejte článek

Příběh jedné krabice aneb Jak se vyvíjel Tuláčkův svět
9 nápadů na jarní tvoření s dětmi už od 2 let
Předchozí příspěvek
Příběh jedné krabice aneb Jak se vyvíjel Tuláčkův svět
Následující příspěvek
9 nápadů na jarní tvoření s dětmi už od 2 let
Menu