Tuláčkovo téma měsíce: Netradiční Halloweenské aktivity pro děti

Halloweenské aktivity pro děti

Řada lidí se domnívá, že oslava Halloweenu má původ v USA. Ale není tomu tak. Kořeny tohoto svátku sahají do Irska, odkud se rozšířil převážně do anglosaských zemí. Ačkoliv u nás se tento svátek netěší takové oblibě, Tuláčkův svět připravil halloweenské aktivity pro děti, které se ponesou v duchu podzimního tvoření, hraní i pečení. Rozvíjejte dětskou kreativitu, ať už dáváte přednost Halloweenu, anebo českým Dušičkám.

Tento článek vznikl ve spolupráci s paní učitelkami a akčními rodiči. Moc jim děkujeme, že sdílí své pedagogické know-how s dalšími rodiči zvídavých dětí. Pokud chcete přispět v nějakém z dalších článků edice “Tuláčkovo téma měsíce”, napište nám na info@tulackuvsvet.cz či na libovolnou sociální síť. Děkujeme!

Halloweenské hrátky s modelínou

Typickým symbolem Halloweenu je dýně. Ale v našem článku ji nebudou děti vyřezávat, nýbrž modelovat. Na pomoc jsme si přizvali majitelku e-shopu Jumping Clay. Speciálně pro Tuláčkův svět nám nachystala dvě krátká návodná videa na výrobu zmiňované dýně a rovněž i ducha.

S certifikovanou modelínou Jumping Clay máme zkušenosti z jiného dětského projektu a za nás se s ní pracuje mnohem lépe než s plastelínami, které znáte běžně z hračkářství. Jako maminka dítěte si cením, že tato modelína nezanechává mastné skvrny a každá sada obsahuje podrobné návody na tvorbu figurek.

Dva snadné recepty pro Halloweenské pečení s dětmi

Nevím, jak to máte doma vy, ale u nás při vaření tuláček s malým t (naše dítě) vždycky loudí a dělá hrozný binec. S ním toho ještě moc nenavaříme, ale pokud máte alespoň čtyřleté kuchaře, zapojte jej do přípravy dvou snadných receptů na Halloweenská vejce a mumie (dýni jsme záměrně vynechali). Recepty pro vás sepsala, uvařila a nafotila maminka-učitelka Verča Voundroušová.

Halloweenská vejce

Suroviny:

  • 10 vajec
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce majonézy/ bílý jogurt/cottage
  • sůl, pepř
  • pažitka
  • černé olivy

Postup:

Vejce uvaříme ve vroucí vodě natvrdo. Hotová vejce podélně rozkrojíme a vyjmeme žloutky, které dáme do misky. Žloutky smícháme s hořčicí, majonézou (jogurt/Cottage), trochou pažitky a lehce osolíme a opepříme. Směs plníme zpět do půlek vajec. Černé olivy si také podélně překrojíme, jednu půlku použijeme jako pavoučí tělíčko, druhou půlku nakrájíme na proužky a použijeme jako nožičky. Vajíčka dozdobíme a podáváme například s bagetkou.

Halloweenské mumie

Suroviny:

  • listové těsto
  • libové párky
  • kečup

Postup:

Listové těsto si vyválíme a nakrájíme na tenčí proužky. Párky nakrojíme ve spodní části jako nožičky a po stranách, aby vznikly ruce. Listovým těstem celý párek obmotáme jako mumii a dáme na pečícím papíru péct do trouby do ztmavnutí (cca 15 minut). Hotové mumie namáčíme do kečupu, abychom dotvořili halloweenskou atmosféru.

Tip lvíčka Tuláčka:

Věděli jste, že nutnost uvařit jídlo rodině jde spojit se zábavným vzděláváním dětí o světě kolem nich? Pracovně jsme tuto činnost nazvali Kulinářské cestování a sepsali jsme tipy na hry v samostatném článku. Výsledkem je chutný oběd a chytré děti. 🙂

Stínové pexeso se strašidelnými motivy

Halloween se slaví 31. října, tedy den před svátkem Všech svatých. Děti se oblékají do strašidelných kostýmů a vyráží koledovat se známým pokřikem: “Trick or treat!” (volně přeloženo do češtiny: “Koledu, nebo vám něco provedu!”). Všechny zmíněné motivy (strašidla, sladkosti, dýně a další) zachytila budoucí paní učitelka Gábina ve stínopexesu (práci Gabči sledujte na Instagramu jako @skolkohrani_s_gabi).

Nechtě děti vystříhat kartičky a podlepit je kartonem (není nutné, ale kartičky se hned tak nezničí). Strašidelná hra může začít. Pravidla jsou jako u toho klasického pexesa, pouze hráči nehledají dva stejné obrázky, nýbrž párují barevný obrázek a jeho stín.

Tip lvíčka Tuláčka:

S magnetickými sadami značky Tuláčkův svět si vaše děti mohou zahrát dokonce tripexeso, kvatropexeso či kecací pexeso. Tím teprve začíná ta pravá pekelná hra pro mozkové buňky!

Tak trochu jiná halloweenská výzdoba domova

Jdete rádi proti proudu? Pak asi hledáte inspiraci na halloweenskou výzdobu domova, které nebude vládnout šklebící se dýně. Blogerka Marťa z webu Akční rodiče pro vás nachystala dekoraci v podobě “strašidélek na špejli”.

Materiál:

  • zbytky dárkových tašek
  • papírové ubrousky
  • špejle
  • izolepa, lepidlo
  • případně pastelky, voskovky či vodovky

Postup výroby:

Základem je vytvořit kuličku z papírových kapesníků. Doprostřed zapíchněte špejle a připevněte izolepou nebo lepidlem. Poté vložte hlavičku do středu nového ubrousku, hlavu obalte a pod hlavičkou u začátku špejle svažte provázkem. Ducha stačí pomalovat a dozdobit. Hodí se peříčka, přírodní mašle. Malé čarodějnice dozdobte kloboučkem a šatičkami z dárkové tašky – stačí udělat dva jehlany a přilepit pomocí lepidla k hlavičce.

Celý postup výroby včetně čarodějnického kostýmu z pytle na odpadky a starého trička najdete v článku Duchové a čarodějnice aneb jak být akční doma (na portále Akční rodiče).

Halloweenské aktivity rozhýbají tělo i v zimě

Poslední tip na halloweenskou aktivitu je od nás z Tuláčkova světa. Ale co jsme tak koukali po internetu, s ničím novým jsme nepřišli, tato “dětská pohybovka” už existovala dávno před námi. Počasí nebývá v říjnu sice nejlepší, ale hýbat se na čerstvém, byť studeném vzduchu je zdravé. Navíc děti je potřeba řádně unavit, aby večer zavčas zalehly (ehm, na našeho tuláčka to moc neplatí).

V této aktivitě jsme se symbolu Halloweenu – dýni – nevyhnuli, jak už samotný název hry “dýňogolf” napovídá. K rodinné zábavě vám postačí dýně s vyřezaným otvorem, malý míček (nejlépe golfový) a něco, čím míček odpálíte (raketa, hůl, koště či lopata).

Dopřejte dětem volnou ruku ve tvorbě golfové dráhy. Pouze na jedné straně musí být odpaliště a na druhém konci pak samotná dýně. Vyhrává ten, kdo na co nejméně úderů dostane míček do dýně.

Doufáme, že se vám tipy od našich čtenářek a učitelek líbily. Budeme rádi, pokud v Tuláčkově komunitě zasdílíte nějaké fotky halloweenské aktivity podle tohoto článku. Anebo přijdete s nějakými dalšími hrami pro zvídavé děti.

lvíček Tuláček

Říkají mi lvíček Tuláček a společně s mou kamarádkou Hanekou vás a vaše děti zvu na Hravou cestu do neznáma.

Na cestu si nezapomeňte přibalit mapu, cestovní pas a dobrou náladu!

Před samotným putováním vám doporučuji si přečíst mé pohádky, ať víte, kde jsem se tu vzal a kam vlastně kráčím.

Kontaktovat nás můžete na:

  • tel. čísle: +420 776 339 191
  • e-mailu: info@tulackuvsvet.cz

Sdílejte článek

Kdy se stává malá násobilka zábavou dětí? Přece s Tuláčkovou hrou Pojízdná násobilka
Novinka: Pohádková a modelovací sada pro malé tvořily
Předchozí příspěvek
Kdy se stává malá násobilka zábavou dětí? Přece s Tuláčkovou hrou Pojízdná násobilka
Následující příspěvek
Novinka: Pohádková a modelovací sada pro malé tvořily
Menu