Už jste hráli heptapexeso? Aneb 3 + 1 tip na hry s “pexesími” magnetkami

sady obrázkových magnetek

Pexeso jste už určitě s dětmi hráli, ale věděli jste, že toto slovo vzniklo ze sousloví “pekelně se soustřeď”? A to máte najít pouze dvojici stejných kartiček. Co ale když těch kartiček se stejným obrázkem hledáte více, třeba pět? Že to není možné? V článku vám ukážeme hned 4 hry se sady obrázkových magnetek vhodnými nejenom na hru pexeso.

Proč dát dětem do ruky sady obrázkových magnetek?

Klasické pexeso bývá obvykle papírové, což se hraním raz dva zničí. Možná se vám také stalo, že jste začali skládat hrací plochu 8 x 8 kartiček a na konci zjistili, že vám pár kartiček chybí. Papírová kartička se ztratí v mžiku letu.

Toto všechno nás vedlo k nápadu nabídnout tak trochu jiné “pexeso”, se kterým si

  • děti vyhrají,
  • hned tak je nepoztrácí a 
  • ještě budou perlit v hodinách zeměpisu, neboť si odnesou hraním řadu poznatků o světě kolem nich.

sady obrázkových magnetekNa e-shopu lvíčka Tuláčka hledejte tzv. sady obrázkových magnetek. Díky tomu, že se kartičky tisknou na magnetickou fólii, dobře na sobě drží a jen tak se neztratí. Děti si s nimi mohou vyzdobit futra dveří či ledničku. Anebo si je vezmou na cestu v praktickém pytlíčku.

Proč magnetkám přezdíváme “tak trochu jiné pexeso”? Protože kromě klasického pexesa si s kartičkami zahrajete tripexeso, kvatropexeso i heptapexeso. Záleží pouze na tom, kolik sad máte doma. Avšak těch her jde hrát více a v článku vám představíme jejich pravidla.

3 tipy na zábavně zeměpisné hry s magnetkami

Protože projekt lvíčka Tuláčka se točí okolo Hravého putování do neznáma, kdy lvíček ukazuje dětem krásy různých koutů světa, jsou všechny hry tematicky zaměřené na cestování.

Přidaná hodnota her

  • Zeměpis hrou. Děti nenásilnou formou získávají představu o evropských stavbách, fauně a flóře. Nejen to, jak vypadají, ale rovněž informaci, kde se nacházejí.
  • Trénink paměti.
  • Procvičení slovní zásoby u dítěte – umění pojmenovat, co je na obrázku.

Vezměte si magnetky, pohodlně se s dětmi usaďte kolem stolu (anebo klidně na zem) a pusťte se do jedné ze 3 + 1 her. Příjemnou zábavu!

1) Klasika, která nikdy neomrzí

Tato hra je vhodná pro děti už od 4-5 let.

Ke hře potřebujete alespoň dvě sady magnetek, ne nutně stejných sad (v KVIZu = Krabici Vědomostí I Zábavy máte mimo jiné hned 4 sady do startu). Kartičky (magnetky) otočte obrázkem dolů. Hráč na tahu si vybere dvě kartičky a otočí je obrázkem nahoru. Patří-li k sobě, vezme si je. Pokud ne, otočí zpět a hraje další hráč.

Kartičky, které patří k sobě, mají stejnou státní vlajku. K sobě tak dáváte například italské Koloseum a pomerančovník ze Sicílie. Nebo Eiffelovku a ptáčka brhlíka z Francie, apod. Hra končí, až dojdou kartičky. Vyhrál hráč, který má na konci nejvíce odkrytých dvojic.

Vylepšení hry: Máte vícero magnetický sad? Nezůstávejte pouze u pexesa a zahrajte si s dětmi tripexeso,  kvatropexeso, heptapexeso… Pravidla jsou stejná, jen otáčíte více kartiček zároveň (3, 4, 5…) a vaše paměť dostává kapku zabrat.

2) Ukecané pexeso

Tato hra je vhodnější pro starší děti, cca od 7 let.

Opět ke hře využijete dvě a více magnetických sad. Rovnoměrně je rozdejte mezi všechny hráče. Ti se na ně mohou podívat, ale nechají je schované obrázkem dolů. Začíná nejmladší hráč. Ukáže na nějakou kartičku spoluhráče a ten popisuje, co je na ni nakresleno. Hráč hádá obrázek, má na to jeden pokus (mladší děti mohou mít i více). Například v případě Eiffelovky může popisující hráč říci: “Je to železná stavba v Paříži, která se dostavěla v roce 1889.”

Pokud hráč obrázek uhodne, získává kartičku. Má-li z dané země dvě a více kartiček, odloží je bokem (už získal bod) a o tyto kartičky už ho nikdo nepřipraví. Pokud získá kartičku a žádnou jinou z tohoto státu nemá (pozná podle symbolu vlaječky), nemůže kartičku odložit bokem – je stále ve hře. Nyní ukazuje další hráč na skrytou kartičku, o kterou má zájem.

Hra končí, až už nejsou kartičky, o které by se dalo hrát (nebo už nejdou dát do dvojice, jsou tam jen jednou). Vyhrává hráč s nejvíce nasbíranými skupinkami kartiček z jednoho státu.

3) Polohovací pexeso: Kdepak jen to leží?

Tato hra je vhodná pro starší děti, které už rozumí zeměpisným pojmům, jako jsou světové strany. Tj. ideální hra pro děti od cca 9 let.

Ke hře stačí i jen jedna magnetická sada. Ale čím více jich doma máte, tím bude hra zajímavější. Vyberte jednu kartičku a tu položte do středu hrací plochy. Ostatní zamíchejte a spravedlivě rozdejte mezi hráče. Ti se na své kartičky samozřejmě mohou dívat.

Začíná nejmladší. Vybere si jednu svou kartičku a umístí ji ke středové podle toho, kde si myslí, že se jeho obrázek nalézá od středové. Tj. může svou kartičku umístit na východ (doprava od středové), západ (doleva), sever (nahoru), jih (dolů). Dobrým vodítkem jsou vlaječky, které určují stát, kam obrázek spadá. Například obrázek plameňáka ze Španělska by byl na západ (doleva) od obrázku Eiffelovky z Francie.

Ostatní hráči kontrolují. Když hráč umístí obrázek dobře, získává bod. Pokud špatně, bod obdrží hráč, který na to upozorní a kartičku umístí správně. Pak hraje další hráč a umísťuje svou kartičku, na výběr už má více možností (středovou a tu nově položenou od prvního hráče). Hra končí, až není co umísťovat. Vyhrává hráč s nejvíce body.

hra pexeso s magnetkami

Bonusová hra se zapojením mapy

Pokud máte doma dětskou mapu Evropy, můžete ji využít k poslední hře. Mapa je stejně jako sady magnetek natisknutá na magnetické fólii. Magnetky tak na ní skvěle drží, a to i ve svislé poloze na ledničce.

Ke hře vám postačí i jen jedna sada magnetek. Dále potřebujete měřič času, třeba stopky na mobilu. Otočte magnetky obrázky dolů. Na slovo start začněte měřit čas. Hráč odkrývá magnetky a umísťuje je na mapu tam, kam patří. Kontrolou je vlajka státu, která je na mapě i magnetku. Vyhrává hráč, který nejrychleji správně umístí všechny magnetky na mapu.

Tuláčkova poznámka: Díky zapojení mapy do her s magnetkami získává dítě vizuální stimul a základní představu o tom, jak ten svět kolem něj vypadá. Zjistí nejen, že Koloseum je historická budova ležící v Itálii, ale taky to, že Itálie vypadá jako “bota” a nachází se na jihu Evropy.

Věříme, že s magnetkami i mapou si užijete rodinnou zábavu doma i na cestách. Brzy se těšte na další herní tipy pro dlouhé chvíle. A než vám je sepíšeme, přečtěte si Tuláčkovy pohádky.

lvíček Tuláček

Říkají mi lvíček Tuláček a společně s mou kamarádkou Hanekou vás a vaše děti zvu na Hravou cestu do neznáma.

Na cestu si nezapomeňte přibalit mapu, cestovní pas a dobrou náladu!

Před samotným putováním vám doporučuji si přečíst mé pohádky, ať víte, kde jsem se tu vzal a kam vlastně kráčím.

Kontaktovat nás můžete na:

  • tel. čísle: +420 776 339 191
  • e-mailu: info@tulackuvsvet.cz

Sdílejte článek

Tuláčkova pohádka „Nečekaná překážka na cestě“
13 + 3 tipy pro zábavný zeměpis nejenom v domácím prostředí
Předchozí příspěvek
Tuláčkova pohádka „Nečekaná překážka na cestě“
Následující příspěvek
13 + 3 tipy pro zábavný zeměpis nejenom v domácím prostředí
Menu