Tuláčkova pohádka „Nečekaná překážka na cestě“

dětský cestovní pas

První z cestovatelských pohádek, která nebyla zařazena do tištěné knížky o lvíčkovi Tuláčkovi. Volně navazuje na první tři příběhy ve zdarma pohádkovém e-booku (odkaz dole ve článku). Po pohádce si děti vyrobí dětský cestovní pas anebo si pořídí ten od lvíčka Tuláčka.

Nečekaná překážka na cestě

Hop a skop. Haneka ťape za svým novým kamarádem, seč jí síly stačí. Přece jen lvíček Tuláček má nohy hned čtyři, zatímco ona se musí spokojit se svýma dvěma. Lvíček občas zastaví, dá si s Hankou malou pauzu, a pak zase putují dál.

Už přešli čtyři palouky, posvačili v lese nedaleko mraveniště a teď kráčejí podél potoka. Vesnicím a městům se raději vyhýbají. Tuší, že živý lev uprostřed obydleného náměstí by způsobil poprask. A bůh ví, jaké překážky by jim to na jejich cestě za dobrodružstvím přineslo. O takové překážky nestojí.

Ponocovali v borovicovém háji, kde se Haneka stulila bok po boku lvíčka. Její malý polštářek zdaleka nebyl tak útulný jako hřejivá lví hříva a srst. Tiché vrčení Tuláčka ukolébalo děvčátko ke spánku raz dva. Zdál se jí krásný sen. V něm spolu se lvíčkem našli jejich ztracené rodiče a všichni pak společně tancovali kolem ohně.

“Vstávej, holátko. Je načase vyrazit,” budí lvíček Haneku. I dneska míjí všechny vesnice velkým obloukem. Ale nakonec se střetu s lidmi nevyhnou. Krátce po poledni dojdou na česko-slovenské hranice. Vedle silnice tu vede i stezka pro pěší, jenže na ní stojí pan celník. Každý kdo chce projít, mu ukazuje jakousi průkazku.

“Váš cestovní doklad?” táže se celník Haneky s Tuláčkem. Copak lvíčci mají nějaký doklad? Leda tak otisk své tlapky a pach, podle toho se navzájem poznají ve smečce. Haneka je jen malé děvčátko, bez rodičů i dokladů. Ani jeden z nich nikdy na žádných hranicích nestál. Vůbec netuší, co to po nich pán v uniformě chce. Ale cítí, že bez onoho dokladu se dál nedostanou.

“Co teď?” táže se Haneka lvíčka? Jindy ukecaný lev je najednou podezřele zamlklý. S tímto nepočítal. Čekal různé překážky na cestě, ale že musí mít nějakou knížečku s razítky, aby prošel kus světa, to opravdu neočekával.

“Co budeme dělat?” opakuje děvčátko do kola jako kolovrátek. Má slzy na krajíčku. Tak moc se těšila, že uvidí kus světa, a teď má zůstat doma? V ručkách si žmoulá konec jednoho z copů a po očku sleduje Tuláčka, zda už něco nevymyslel. On má vždycky nějaké řešení a dobrou radu. Ale její kamarád zatím mlčí a zamyšleně kouká kamsi před sebe.

Minuta, dvě, deset, půl hodina. Ticho by se dalo krájet. Někde v dálce přecházejí lidí hranici a mávají se svými doklady.

 

Najednou se lvíček rozzáří jak měsíček na nebi. “Mám to, vrrr!” a táhne Haneku pryč od hranic do lesa. Děvčátko za ním cupitá, sotva mu stačí. Nožky se jí pletou, div neupadne, ale je zvědavá, co to lvíček vymyslel. Pro něj opravdu nic není problémem a na všechno má řešení.

“My si ho vyrobíme,” vybafne lvíček.

“Co? Já ti zas nerozumím.”

“Holátko, je to jednoduché, jakože Tuláček je jméno mé. Seženeme si tužky, papír, pastelky, vyfotíme se a ty proklaté doklady si uděláme po svém. Bude to náš dětský cestovní pas.”

Jak lvíček řekl, tak se i stalo. Oba se u toho náramně bavili několik hodin. Haneka stříhala a lepila. Lvíček se zase chopil pastelek a vytvořil nádherné obaly, aby se jim zbrusu nové doklady hned neponičily. Cesta je daleká a kdo ví, zda ještě nebudou překračovat nějaké jinačí hranice.

“Tak a ještě tam obtisknu tlapku a můžeme běžet k panu celníkovi.” Ťap a plác, doklad je hotov.

A co vy, milé děti, už máte svůj cestovní pas, díky kterému můžete společně se lvíčkem Tuláčkem a Hanekou vyrazit na hravou cestu do neznáma? Ne? Co si ho vyrobit…

Líbila se pohádka? Pokud při její četbě napadaly vaše děti otázky:

  • Jak a kde se seznámila Haneka s lvíčkem Tuláčkem?
  • Proč společně někam putují?
  • A co je cílem jejich cesty?

Pak si stáhněte pohádkový e-book Hravá cesta do neznáma, kde jsou tyto otázky zodpovězeny. Pro stažení klikněte na následující obrázek:

Pohádková kreativní výzva: Tvoříme dětský cestovní pas

Úkolem této výzvy je vyrobit si cestovní doklad. Děti si do něj mohou zapisovat a kreslit, kam se lvíček Tuláček s Hanekou zatoulali. Nebo jej mohou využívat pro vlastní poznámky z vašich rodinných cest (k moři, z hor, z cyklovýletu, apod.).

Dětský cestovní pas je skvělá věc na zachycení vzpomínek z cest. Dají se do něj lepit vstupenky z atrakcí, rodinné fotky, obtisknout razítka z turistických informací a mnoho dalšího. To už ponechte na kreativitě dětí, jak si s cestovní pas vyzdobí.

Co budete potřebovat

  • Sešit velikosti A5 (ale vystačíte si i s deníčkem A6), klidně ten s tvrdými deskami.
  • Pasovou nebo jinou fotku obličeje a lepidlo/izolepu.
  • Pastelky, tužku, voskovky nebo vodovky. To necháme na vašich dětech.

Jak takový cestovní doklad vypadá

  • Na první straně je nalepená fotka majitele pasu. Dále je tam jméno a bydliště, kdyby se náhodou pas někam zatoulal.
  • Pokud se dítě už umí podepsat, může na první stránku přidat podpis.
  • Na dalších stranách mohou být obrázky, názvy navštívených míst, datum návštěvy, vstupenky, razítka, fotky a mnoho dalšího.
  • Kdo chce, ten může pomalovat i desky cestovního pasu: vezměte tvrdý/barevný papír. Ten děti dle svého uvážené pomalují a společně ho nalepíte na přední a zadní stranu sešitu.

Máte hotovo? Pochlubte se fotkou s dětským pasem ve lvíčkově skupině pro hravé a zvídavé děti.

dětský cestovní pasLvíček Tuláček s Hanekou vytvořili pro malé cestovatele vlastní dětský cestovní pas. Je podobný tomu skutečnému. Navíc k němu děti dostanou archy se 45 samolepkami evropských států.

Také jste se v mládí těšili, jak vám na hranicích dají vízové razítko? Dneska už je v EU nezískáte, ale dětem tuto radost můžete dopřát právě s Tuláčkovým cestovním pasem a jeho samolepkami států. Tvarem připomínají víza.

lvíček Tuláček

Říkají mi lvíček Tuláček a společně s mou kamarádkou Hanekou vás a vaše děti zvu na Hravou cestu do neznáma.

Na cestu si nezapomeňte přibalit mapu, cestovní pas a dobrou náladu!

Před samotným putováním vám doporučuji si přečíst mé pohádky, ať víte, kde jsem se tu vzal a kam vlastně kráčím.

Kontaktovat nás můžete na:

  • tel. čísle: +420 776 339 191
  • e-mailu: info@tulackuvsvet.cz

Sdílejte článek

Už jste hráli heptapexeso? Aneb 3 + 1 tip na hry s “pexesími” magnetkami
Následující příspěvek
Už jste hráli heptapexeso? Aneb 3 + 1 tip na hry s “pexesími” magnetkami
Menu