Kulinářské cestování Aneb výuka zeměpisu s vařením v jednom

kulinářské cestování

Vaření oběda, výuka zeměpisu a kopec srandy? Že to nejde dohromady? Ale jde, řešením je rodinné kulinářské cestování. Dále v článku vám ukážeme, jak může být zeměpis zábavný a ještě si při jeho výuce uvaříte vynikající jídlo. Dobrou chuť!

Kulinářské cestování z pohodlí doma

Většina lidí si pravděpodobně pod pojmem “kulinářským cestováním” představí dovolenou (cestování), kde ochutnává tradiční lokální jídlo a pití. Avšak není hned potřeba vyrážet do daleké Indie, abyste si smlsli na kuřeti tandoori. Nebo do Japonska, pokud dostanete chuť na sushi.

Díky internetu lze kulinářské cestování “provozovat” i z pohodlí vlastní kuchyně. Recept najdete za pár sekund, na Rohlíku.cz objednáte suroviny a už můžete vařit. A my vám doporučujeme do přípravy rodinného jídla zapojit i vlastní děti.

Proč vařit společně s dětmi?

  • Učíte děti novým dovednostem, které jim jednou přinesou plusové body. Například ve vztahu, kdy ohromí skvělým jídlem partnera, tchánovce… Aneb “Co se v mladí naučíš, ke stáru jako když najdeš.”
  • Zaměstnáte děti užitečnou činností. Nemusí tak nedělní dopoledne trávit s mobilem či na počítači. Navíc vidíte na děti a nemusíte mít oči i na zádech. 🙂
  • Je prokázáno, že děti rády snědí to, co si samy připravily. Možná vám odpadnou debaty nad nedojedeným obědem.
  • Spojíte užitečné se zábavným.

Poslední bod rozebereme podrobněji. Vařit musíte tak jako tak, to je to užitečné. Ale když zapojíte děti do přípravy a využijte tyto společné chvíle pro kulinářsko-zeměpisné hry, tak už jde o zábavu. Proč zrovna kulinářsko-zeměpisné hry? Kulinaření je dáno vaší hlavní činností, vařením, a zeměpis nahrazuje cestování, i když zrovna sedíte doma v kuchyni. Děti se tak díky vaření dozvědí o světě kolem nich (= zeměpisné poznatky).

Tip lvíčka Tuláčka

Pokud hledáte další možnosti, jak podporovat děti v nasávání zeměpisných znalostí, přečtěte si 16 tipů na zábavný zeměpis bez přítomnosti dospělých.

Příklady zeměpisných her při vaření

Samozřejmě fantazii se meze nekladou a je jen na vás, jak zábavně společné vaření pojmete. Vybrali jsme pro vás 4 tipy, které hrajeme u nás doma. Kulinářské cestování právě začíná!

1) Vaříme po italsku, indicku, mexicku…

Vezměte glóbus, atlas, mapu a zabodněte do nějakého státu prst. Anebo si stát vyberte dle nálady nebo minulé rodinné dovolené. Máte? Vyhledejte s dětmi, jaké typické jídlo se jí v tom daném státě. A pak ho společně připravte. Nebojte se ani dezertů nebo tradičních nápojů.

2) Hádáme, odkud je…

Tato hra jde spojit s předchozí. Při přípravě pokrmů se starších dětí (cca od 9 let) ptejte: “Hádej, z jakého kontinentu pochází brambora? Kde na světě se pěstuje nejvíce oliv? Ve kterém evropském státě najdeš na velké plantáže jahod?” Vždy se ptejte na surovinu, kterou využíváte v daném receptu. Starší děti už dokážou tuto informaci najít na internetu a spojí si poznatek s vařeným jídlem. Učí se zážitkem a zkušeností.

Tuto jednoduchou hru opakujte při dalším a dalším vaření. Pokud dítě zná odpověď i bez hledání na internetu, získává bod. Za 100 bodů vyhrává… (doplňte si sami).

3) Objevujeme Evropu při vaření

Pokud máte doma magnetickou dětskou mapu Evropy a sady magnetek z Evropy, můžete předchozí hry ještě vylepšit. Dětem si snáze zapamatují to, co mohou vidět a osahat si. To jim přesně přináší kombinace mapy + magnetek s evropskými tématy. Na mapě i magnetkách jsou vlaječky, takže dítě hned ví, kam kterou magnetku přiložit.

magnety Evropská flóraDoporučujeme ke hře využít magnetickou sadu Evropská flóra, kde jsou vyobrazeny plodiny pěstované v některých evropských státech. Zatímco vy vaříte, děti si mohou na ledničce stavět vlastní Evropu z magnetek. Hrají si a bonusem získávají povědomí, kde jednotlivé státy leží a co se tam pěstuje. Nejmladší děti, které ještě vařit nemohou, si tak vyhrají pod vaším dozorem.

 

Tip lvíčka Tuláčka

Abyste nemuseli dětem kupovat zvlášť magnetickou mapu a jednotlivé sady magnetek, pořiďte jim KVIZ = krabici vědomostí i zábavy. V něm najdou všechno vyjmenované, knížku pohádek, cestovní pas a ještě vás to cenově vyjde levněji.

4) Malujeme státní vlajky

Pečete buchtu, kterou budete zdobit krémem? Nebo se chystáte malovat velikonoční vajíčka? Zapojte do hry potravinářské barvy a vykouzlete na pokrmech státní vlajky. Začněte vlajkami, které děti už znají, nebo vlajkami těch států, které navštívily. Ať je jim to blízké.

Kde hledat inspiraci pro dětskou a mezinárodní kuchyni

Krásné členění receptů podle států, odkud pochází, je například na portále Labužník. Ale určitě sami najdete další weby.

Z e-kuchařek pro děti se nám líbí web Kuchařka pro dceru od maminky čtyř dětí Jany Florentýny Zatloukalové. Web není ani tak o dětských receptech jako o jednoduchých návodech pro ty, kteří v kuchyni (zatím) tápou. Tedy značka ideál pro společné vaření dětí a rodičů.

Kde naopak najdete hromady inspirace na dětská jídla, konkrétně svačinky, je e-knížka Velká svačinková bichle. V listopadu 2020 by měla vyjít i tištěná verze.

Doufáme, že vás kulinářské cestování v pohodlí domova zaujalo a inspirovalo. A teď nám do komentářů prozraďte: “Vaříte společně s dětmi? Jaký je váš oblíbený recept?”

lvíček Tuláček

Říkají mi lvíček Tuláček a společně s mou kamarádkou Hanekou vás a vaše děti zvu na Hravou cestu do neznáma.

Na cestu si nezapomeňte přibalit mapu, cestovní pas a dobrou náladu!

Před samotným putováním vám doporučuji si přečíst mé pohádky, ať víte, kde jsem se tu vzal a kam vlastně kráčím.

Kontaktovat nás můžete na:

  • tel. čísle: +420 776 339 191
  • e-mailu: info@tulackuvsvet.cz

Sdílejte článek

13 + 3 tipy pro zábavný zeměpis nejenom v domácím prostředí
Proč podporovat dětskou tvořivost? 5 tipů, jak na rozvoj dětské kreativity odmala
Předchozí příspěvek
13 + 3 tipy pro zábavný zeměpis nejenom v domácím prostředí
Následující příspěvek
Proč podporovat dětskou tvořivost? 5 tipů, jak na rozvoj dětské kreativity odmala
Menu