Kdy se stává malá násobilka zábavou dětí? Přece s Tuláčkovou hrou Pojízdná násobilka

malá násobilka

“3 x 3 je 9 a kdo bručí, ten je medvěd!” Tato říkanka se mi vybavila, když se neteř učila násobilku. Rozhodně nemohu říci, že by ji počítání bavilo a šlo. Spíše naopak. Proto jsme v Tuláčkově světě přemýšleli, zda vůbec lze dětem počty zpříjemnit. A jde! Vznikla papírová hra na doma, díky níž se může malá násobilka stát oblíbenou zábavou a ještě se jí vaše dítě snáze naučí.

Protože Tuláčkův svět se točí kolem zábavného vzdělávání a cestování, rozhodli jsme se tato dvě témata spojit dohromady. Vznikla tak hra, ve které:

  • se cestuje po České republice,
  • je malá násobilka ústředním tématem,
  • se děti zasmějí nad akčními úkoly a ještě si procvičí důležitou látku z matematiky,
  • se nemusíte angažovat a s klidem si třeba dáte sklenici vína, či dokončíte důležitou práci.

Hru jsme pojmenovali Pojízdná násobilka, doma vyzkoušeli  a teď ji v PDF verzi nabízíme i vám a vašim dětem:

Komu je hra určená

Všem zvídavým dětem, které už znají násobilku anebo je počítání baví. Malá násobilka se probírá v 2. třídě, takže už 8leté děti by si hru měly bez problému zahrát. Součástí hry jsou taky dvě otázky na vyjmenovaná slova, abychom nezůstali jenom u té matematiky.

Se školáky mohou hrát jejich sourozenci, rodiče i prarodiče, nicméně hra se dá hrát i v jednom hráči. Dítě se zabaví užitečnou aktivitou a vy tak máte čas pro sebe. Je jen na vás, jak ho využijete.

malá násobilka s Tuláčkem

Jak se hraje Pojízdná násobilka

Základem hry je velká mapa ČR, kde jsou vyznačená města. Ta krajská navíc obsahují výsledek početní operace s malou násobilkou (násobení i dělení). Součástí hry jsou také kartičky s příklady a tzv. akční karty označené hvězdičkou.

Hráči se stávají řidiči náklaďáků a jejich úkolem je dovézt náklad do správného skladu a obchodu (do města s výsledkem operace). Cestou je mohou čekat překážky v podobě kolon na dálnici, karanténních opatření či náledí (úkoly na akčních kartách). Ale nebojte se, některé akční karty svým držitelům přináší i štěstí.

Malá násobilka zábavou i výukou

Před samotnou hrou je potřeba si plánek mapy a kartičky nachystat. Na řadu tak přichází lepení a stříhání, což zejména mladší děti baví. Aspoň ty v naší rodině ano.

Kartičky s akčními úkoly, ale i ty početní můžete libovolně ke hře dodělávat. Neklademe si na to žádná licenční práva. Potřebujete hru odlehčit? Přidejte operaci sčítání či vtipné akční karty. Chcete hru zobtížnit? Pak společně s dětmi vymyslete těžší příklady se závorkami nebo jinou školní látkou. Fantazii a kreativitě se meze nekladou. Ostatně jednou z vizí Tuláčkova světa je rozvíjet dětskou kreativitu.

Tip lvíčka Tuláčka: Existují i další hry na malou násobilku. Například na portále Umíme matiku najdete tzv. rozhodovačku. Přečtěte si článek Velký seznam online her, webů a aplikací do tabletu, kde takových zábavně-vědomostních portálů objevíte hned několik desítek.

Přejeme příjemnou zábavu s Tuláčkovou Pojízdnou násobilku. Pokud vymyslíte nějaké nové kartičky do hry, podělte se o ně v komunitě Tvoříme Tuláčkův svět nebo na e-mail info@tulackuvsvet.cz. Děkujeme!

lvíček Tuláček

Říkají mi lvíček Tuláček a společně s mou kamarádkou Hanekou vás a vaše děti zvu na Hravou cestu do neznáma.

Na cestu si nezapomeňte přibalit mapu, cestovní pas a dobrou náladu!

Před samotným putováním vám doporučuji si přečíst mé pohádky, ať víte, kde jsem se tu vzal a kam vlastně kráčím.

Kontaktovat nás můžete na:

  • tel. čísle: +420 776 339 191
  • e-mailu: info@tulackuvsvet.cz
Menu