Velký seznam online her, webů a aplikací pro děti aneb Vzdělávání může být zábavou pro děti a oddechem pro rodiče

seznam online her, webů a aplikací pro děti

Digitální technologie jsou součástí našich životů, tedy i našich dětí. Proč čas strávený na počítači vnímat jako zabitý, když s vhodnými appkami, portály či hrami se děti zabaví na několik hodin, vzdělávají se a rodiče mají chvíli klidu?! Sepsali jsme pro vás seznam online her, webů a aplikací pro děti, které je nějakým způsobem rozvíjejí.

Jak vznikl nápad sepsat seznam online her, webů a aplikací pro děti?

Sami jsme rodiče a máme kolem sebe hned několik dětí, které chodí na první stupeň ZŠ. Pracovními listy jsme zavaleni ze škol, zejména v dobách karantény. Času je málo a domácnost ani práce nepočká. Proto jsme hledali něco, kde děti nepotřebují naši přímou asistenci (maximálně pomoc s vysvětlením), zabaví se samy na delší čas a ještě se bude jednat o smysluplnou činnost. Co si budeme nalhávat, mobil, televize i tablet je něco, co děti samo přitahuje. Tak proč toho nevyužít a nedat jim je, ale…

Naše požadavky:

  • online hry (placené i neplacené), online weby, aplikace ke stažení (placené i neplacené) – vhodné k zapojení digitálních technologií,
  • intuitivní a pochopitelné – dítě se musí samo dokázat zorientovat v prostředí,
  • dítě musí činnost bavit – forma her, interaktivní prvky, ilustrované prostředí,
  • je to pro 1. stupeň ZŠ (případně pro zvídavé předškoláky),
  • musí to být vzdělávací, případně logické hříčky,
  • pokud možno české prostředí, aby i rodiče bez znalosti cizího jazyka mohli dětem případně vše vysvětlit (proto jsme například vyloučili Geoguessr: online web s hrami na rozvoj v poznávání světa).

Poptali jsme se dalších rodičů, s čím jsou oni spokojeni. Všechny získané tipy poctivě prošli, něco přidali a výsledek rozdělili do 5 kategorií:

Tím, že jsme v článku chtěli zachytit co nejširší seznam online her, webů a aplikací pro děti, se stává značně dlouhým. Zařadili jsme do něj tedy řadu odkazů pro snazší orientaci a rychlejší vyhledání toho, co potřebujete. Proklikem v kategoriích výše se dostanete rovnou do Sekce, kterou pro své dítě hledáte. V rámci Sekce je na začátku také rozcestník na jednotlivé hry a portály.

Sekce Matematika

1) Matika.in

Jedná se o online web s ústřední postavičkou Matěje, kde na principech Hejného metody (ale využijete i u klasické výuky) děti řeší úlohy z matematiky pro 1. až 9. třídu. Registrace je zdarma a ilustrovaných her je tu velké množství, někde děti doplňují čísla, jinde řeší rébusy a mnoho dalšího. Vše je roztříděno podle témat v matematice. Pro rodiče mohou být zajímavé už portálem vypracované tzv. scénáře na doma.

2) Umíme Matiku

I tady se jedná o online web, který spadá pod celý projekt Umíme To, tj. dítě si v projektu může hravou formou procvičit i jiné předměty (bude zmiňováno dále). Web obsahuje řadu interaktivních úloh v podobě mini her se zvyšující se obtížností podle toho, jak dítě jednotlivé úrovně (cvičení) zvládá. Například malá násobilka je tu učena střílečkou, mocniny/odmocniny hrou s rozbitou kalkulačkou, apod.

Osobně si myslíme, že portál je vhodný tak od 3. třídy, ale každé dítě je jiné. Některé hry jsou koncipované pro více hráčů, ideální v rodinách s více sourozenci. Ukázkové hry jsou zdarma na vyzkoušení. Poté máte možnost si zakoupit licenci (školní, rodinnou). Poptejte se ve vaší škole, zda už nemá koupenou licenci pro své žáky.

Tuláčkova zajímavost: Máma Hanča, zakladatelka Tuláčkova světa, kdysi pro projekt pod jeho jiným názvem psala diplomku a bakalářku (hledala ve hře podivné výsledky a pomáhala vytvářet jednu z nich). Svět je prostě malý. Oba autory projektu osobně zná a může portál doporučit všemi deseti.

3) Matemág

Mezi rodiči je velice oblíbená aplikace do tabletu Matemág. Opět je vystavěna na principech Hejného. I přestože se jedná o placenou aplikaci, stojí za to si ji koupit. Všechny příklady ve formě rébusů doprovází komiks s dvěma hrdiny – Jakubem a Terezkou. Navíc je příběh namluvený. Vhodné pro děti od 1. do 3. třídy, různé stupně obtížnosti.

Pomozte Tuláčkovi:

Chceme v roce 2021 vyvinout podobnou aplikaci, kde Tuláček s Hanekou budou děti učit o ČR, Evropě a dalších věcech ze zeměpisu, prvouky a vlastivědy. Hledáme tak školy, pedagogy, psychology a nadšené rodiče, kteří by nám ochotně “kecali” do obsahu. Připojte se do Tuláčkovy komunity anebo nám rovnou napište na info@tulackuvsvet.cz.

4) Škola s nadhledem

Tento online portál k procvičování předmětů pro 1. i 2. stupeň ZŠ se nám těžko zařazoval do nějaké sekce, protože si tu procvičíte snad všechny předměty 1. stupně (matematiku, prvouku, český i anglický jazyk). Matematika je tu opět brána podle principů Hejného. Nemusíte se registrovat a hraní her je zadarmo.

5) Kaminet

Tento online portál jsme nakonec zařadili do Sekce Matematika, ačkoliv jsou tu k procvičení i další předměty. Ovšem ty na rozdíl od interaktivních úloh z matiky jsou spíše formou taháku, tj. sepsané vybrané jevy v českém jazyce, apod. Vše je zdarma. Podle našeho (skromného) mínění má tento web poněkud starší grafiku a ne zcela intuitivní prostředí. Proto jej řadíme na samý konec této Sekce.

Sekce Český jazyk

1) Umíme Česky

Již zmiňovaný podprojekt z online webu Umíme To. Opět část interaktivních her (hádanky, střílečky, doplňovačky) je na ukázku zdarma, zbytek zakoupíte pod licencí (školní, rodinná). Děti z prvního stupně tu tak procvičí vyjmenovaná slova, měkké a tvrdé souhlásky, podstatná jména a mnoho dalšího.

2) Včelka

Další z online projektů, který je vhodný na procvičení češtiny. Ale najdete tu i angličtinu, němčinu či španělštinu. Cvičení jsou vhodná pro děti na 1. stupni ZŠ, v případě obtíží se čtením i pro starší. Jedná se o online web, ale hry lze stáhnout taky na tablet, do mobilu (iOS i Android), případně nahrát na interaktivní tabuli (ideální pro učitele). Ukázka je opět zdarma, poté si zakupte licenci. Nebo se zeptejte ve vaší škole, zda ji nemá (ke školní licenci bývají totiž bonusy).

Hry jsou na principu doplňování slov do vět, pochopení významu přečteného, věty s obrázky (ty nahradit správným výrazem), atd. Výsledky jednotlivých cvičení jsou, v kombinaci se subjektivním hodnocením obtížnosti pomoci smajlíků, použity pro přizpůsobení jednotlivých cvičení či celého seznamu úkolů na míru danému dítěti. Tj. aplikace umožňuje individuální průchod na míru potřebám dítěte. Proto se Včelka doporučuje i dětem s SPU či pro děti cizinců, které vyrůstají v ČR.

SEZNAM ONLINE HER, WEBŮ A APLIKACÍ PRO DĚTI - Včelka
SEZNAM ONLINE HER, WEBŮ A APLIKACÍ PRO DĚTI - Včelka
Zdroj fotky: Screenshot z portálu vcelka.cz

3) Gramar.in

Bratříček Matika.in, kterou jsme zmiňovali v Sekci Matematika. Platí tedy pro něj stejné principy. Jedná se o online portál, který je pro žáky základní školy a je zcela zdarma. Hlavní postavičkou je tentokrát děvčátko Grétka. I tady tvůrci přichystali pro rodiče tzv. scénáře na doma.

4) Školákov

Tento online web je opět těžké zařadit do jediné kategorie, protože děti si tu hravou formou procvičí matematiku, češtinu, prvouku, angličtinu i vlastivědu. Tedy vhodné zejména pro 1. stupeň ZŠ. Web je zdarma, líbí se nám jeho přehlednost a grafické zpracování. Některé mluvnické jevy se procvičují formou kartiček, jiné interaktivními hrami (je potřeba mít v prohlížeči nainstalován/povolen plugin Adobe Flash Player).

Sekce Anglický jazyk

1) Umíme Anglicky

Další z online podprojektů z balíku Umíme To. I tady naleznou děti na ukázku zdarma (poté zpoplatněná licence) řadu her, kde si procvičí slovní zásobu i gramatické jevy. Hry jsou interaktivní, například pexeso, střílečka, výběr z možností. Nachází se tady i úkoly na čtení s porozuměním (výběr obrázků, o čem se mluví).

2) Duolingo

Tento online portál se stejnojmennou zdarma aplikací do tabletů a mobilů (Android i iOS) asi netřeba dlouze představovat. Jedná se u dětí o velmi zábavné učení slovíček angličtiny (umí-li anglicky, tak libovolných dalších jazyků). Za odvedené znalosti hráč získává virtuální odměnu a dostává se do dalších levelů (těžších obtížností). Děti tak Duolingo často vnímají jako fotbalovou ligu, kde chtějí postupovat výše a výše.

3) 2000slovíček

Jedná se o placenou mobilní aplikaci (ukázka je zdarma), kde si procvičíte vy i vaše děti (spíše ty starší) slovní zásobu hned v několika jazycích. Důraz se tady klade na vizualizaci slovíčka v daném jazyce – každému slovíčku se přiřazuje nějaká fráze, ve které je slovíčko obsaženo. Vysvětlíme na příkladu:

Představte si žebráka, který k vám natahuje svou nastavenou DLAŇ, a najednou mu z ní vyroste obrovská PALMa. (—-> Takže anglicky se dlaň řekne palma.)

4) Booko

Tuto audiotéku (či jak tento online portál nazvat) jsme zařadili do Sekce Anglický jazyk. Ale Booko obsahuje mnohem více než řadu audiovizuálních knih pro děti. Jsou tady rovněž interaktivnívzdělávací hry. Kromě anglických knih si tu vyberete i české, které vedou děti ke čtenářské gramotnosti a zábavnou formou jim ukazují klasiky naší literatury.

Všechny knížky jsou interaktivní, zvýrazňují text a obsahují animace. Tím jsou pro děti velmi chytlavé. Booko je zpoplatněné, ale lze zakoupit různý druh předplatného, a pak už jen listovat v rozsáhlé knihovničce.

SEZNAM ONLINE HER, WEBŮ A APLIKACÍ PRO DĚTI - Booko
SEZNAM ONLINE HER, WEBŮ A APLIKACÍ PRO DĚTI - Booko
Zdroj fotky: Screenshot z portálu booko.cz

5) Mooveez

Další z českých aplikací do mobilu (iOS i Android) pro trénování angličtiny za pomocí sledování filmů. Jedná se o tzv. princip severského učení jazyků. Základní ukázka s několika filmy je zdarma, další filmy si dokoupíte za drobný poplatek. Školy mohou zakoupit lektorskou licenci – zeptejte se ve vaší škole, zda náhodou už Mooveez nemají?

6) Online Jazyky

K tomuto zpoplatněnému online prostředí výuky jazyků (nejenom angličtiny) existuje v ceně stejnojmenná aplikace na mobil. V prostředí naleznete videa, která se střídají s interaktivními cvičeními, jež vás provedou slovní zásobou a mluvnickými jevy. V některých videích poznáte slavné české herce (například pana Lišku). Vzhledem ke stylu výuky doporučujeme spíše pro starší děti (5. třída a dále).

Při březnové karanténě kvůli COVID19 měly Online Jazyky licenci pro děti zdarma. Sledujte, zda akci nezopakují i teď na podzim 2020.

Na závěr této sekce zmíníme ještě Youtube. Stačí si vybrat téma (barvy, číslovky, abeceda) a najdete tady nespočet dětských kanálů (obvykle ve formě písniček). Pro ty nejmenší děti doporučujeme Kanál TV Cocomelon.

Sekce ostatní předměty a logické hry

1) Hravouka

Jak už název napovídá, jedná se o interaktivní výuku prvouky pro 1. stupeň ZŠ. Ke zpoplatněné aplikaci (4.99 euro pro iOS i Android) existuje i nádherná tištěná knížka. V aplikaci provází děti malá myška fascinujícím světem přírody a vše dětem interaktivně popisuje.

2) Toporopa

Toporopa je online portál i mobilní hra (iOS i Android), kde si děti zábavnou formou procvičí znalosti o Evropě (řeky, sopky, vlajky, města). Takže se jedná o skvělý doplněk k Tuláčkově vědomostnímu boxu KVIZ, který je zase fyzickou hrou o Evropě. Pokud chcete hrát na počítači, opět potřebujete nainstalovaný/aktivovaný plugin Adobe Flash Player.

3) Umíme Fakta

Naposled v tomto článku zmiňujeme rozsáhlý interaktivní portál Umíme To, tentokrát jeho podprojekt Umíme Fakta, který je zaměřený na procvičování zeměpisu (různé slepé mapky), ale děti tu najdou i hry na chemii či přírodopis. Opět část je na ukázku zdarma, zbytek pak za zpoplatněnou licenci.

SEZNAM ONLINE HER, WEBŮ A APLIKACÍ PRO DĚTI - Ukázka hry z Umíme Fakta
SEZNAM ONLINE HER, WEBŮ A APLIKACÍ PRO DĚTI - Ukázka hry z Umíme Fakta
Zdroj fotky: Screenshot z portálu umimefakta.cz

4) Světová Geografie

Jedná se o zdarma hru pro mobil i tablet. Děti si formou kvízových otázek (6000 otázek ve 4 obtížnostech, přes 2000 obrázků) procvičují poznatky ze zeměpisu celého světa. Vhodné už pro hodně zvídavé prvňáčky, které baví poznávat svět kolem nich.

5) Geograf.in

Další produkt z online portálu PŘEDMET.IN. Geograf s postavičkou holčičky Georginy jsme blíže zmiňovali v článku 13 + 3 tipy pro zábavný zeměpis nejenom v domácím prostředí. V něm sdílíme i další nápady na hry s dětmi s přesahem do zeměpisu. K řadě z nich nic nepotřebujete.

6) Učíme se venku

Inspirujte se, jak u dětí podporovat přirozené vzdělávání se ve venkovním prostředí, na online portále Učíme se venku. Najdete tu jak zpoplatněné materiály (online kurzy a e-booky), tak ale i ukázky zdarma na různé pokusy a hrátky venku (v menu jako Ochutnávka ven). Nechte starší děti (4. třída a výše), aby si některé výtvory (např. vodní kompas) a pokusy (např. zlomky ve sklenici) zkusily samy.

7) ČT Déčko

Ani televizi nemusíte dětem zakazovat. Stačí jen dobře vybírat, co jim pustíte, zatímco půjdete třeba vařit oběd. ČT Déčko kromě televizních programů nabízí i interaktivní hry ke stažení na mobil a tablet (iOS i Android).

Kromě klasických her bez větší přidané hodnoty jsou tu rovněž hry zaměřené na zeměpis, dějepis (např. Husité vs Křižáci), přírodopis (např. Terčin zvířecí svět). Angličtina je tu formou online videí. Máte-li doma školkové děti, i pro ty je tu speciální kategorie s videi a hrami. Co jsme procházeli a koukali, tak všechno bylo zdarma.

8) EDUčitelka

Jedná se o další zdarma počin české televize, který se rozjel s 1. vlnou COVID19 v březnu 2020. Přehledně je tu vyobrazeno hromada video-materiálů pro děti od 1. stupně ZŠ po střední školu. Pro prvostupňáky tu tak najdete vše od jazyků přes prvouku až po výchovu ke zdraví. Osnovy jsou zřejmě převzaty ze školního systému.

9) Machinárium

Drobně zpoplatněné hra do tabletu (4.99 euro, Android i iOS). Grafika hry je ruční práce a je to znát, když do toho započítáme skvělé intro a velmi povedenou hudbu, přináší hra opravdu nevšední zážitek pro děti a rychle je vtáhne do děje i učení. Hrou provází robůtek, který musí překonávat různé logické překážky a hádanky.

Sekce nezařazené tipy

Touto Sekcí zakončíme seznam online her a aplikací. Sem jsme zahrnuli všechno, co nás zaujalo, ale nesouvisí to přímo s výukou dětí na 1. stupni ZŠ. Něco jsou logické hry, hádanky, jinde je programátorský přesah a některé portály usnadňují práci pedagogům v přípravě pracovních listů.

1) Tablety.upol.cz

Na tomto odkazu naleznete seznam linků ke stažení i zakoupení her do tabletu (většinou jde o pár korun). Nahoře si můžete vyfiltrovat, o co přesně máte zájem. My jsme zvolili filtr pro 1. stupeň ZŠ, takže v nabídce uvidíte aplikace na trénování hudebky, písmen či přírodopisu.

2) Dopravní výchova

Jde o další zdarma aplikaci ke stažení (Android), pokud chcete mít jistotu, že děti bezpečně přejdou silnici a rozeznají značky. Hra je od tvůrců portálu Učení bez mučení. Graficky nic moc, ale na portále najdete další hry ke stažení pro nejmenší děti (Dětskou jógu, Strážce pralesa či animovanou Červenou Karkulku).

3) Plastelina.net

Na tomto portále naleznou vaše děti řadu logických her různých obtížností. Je potřeba mít nainstalovaný plugin Adobe Flash Player v prohlížeči. Možná někoho odradí anglické prostředí a množství reklam na webu.

4) H-edu

Webový portál je vhodný především pro pedagogy (či akční rodiče), kde si snadno vytvoří vlastní pracovní listy pro děti (s rébusy, křížovkami, apod.). Pracovní listy se pak dají vytisknout, ale taky sdílet s dalšími učiteli (pro okomentování přípravy) či promítat na interaktivní tabuli ve škole (při distanční výuce). Na 10 dnů je prostředí zdarma, pak zpoplatněné.

5) LiveWorksSheets

Podobně zaměřený portál jako výše zmíněný H-Edu, ale v anglickém jazyce. Opět v něm můžete vytvářet vlastní pracovní listy pro děti. Dokonce lze nahrávat vlastní přípravy ve formě pdf, docx a program vám je převede do interaktivní počítačové podoby.

6) Kahoot

Rovněž na webu Kahoot jde interaktivně tvořit kvízy a hry, pak zaslat dětem odkaz (tzv. PIN) a hrát proti sobě (nebo mezi sourozenci). Veškerá příprava her a kvízů je v anglickém prostředí, takže starší děti se takto aktivně mohou učit cizímu jazyku (bohužel ho musí znát i tvůrci kvízů, tedy rodiče).

Máte-li doma děti 2. stupně ZŠ (nebo šikovné čtvrťáky a páťáky), zadejte jim za úkol si nachystat vlastní rébusy v Kahoot a zahrát si je online se spolužáky či sourozenci. Odpadne vám tak samotná příprava her.

7) Archív bobříka Informatiky

V tomto případě se nejedná o zábavně-vzdělávací portál, ani web na tvorbu kvízů, ale o soutěž pro žáky od 4. tříd ZŠ dále. IBobr si klade za cíl seznamovat žáky a jejich učitele s tím, co to jsou informatické otázky a problémy, a že informatika není totéž co ovládání počítače. Je nezbytná nutnost registrace žáka do soutěže pod školou. Vše je zdarma.

Tímto je “nekonečný” Tuláčkův seznam online her, webů a aplikací pro děti u konce. Pokud doma využíváte nějakou hru či aplikaci, která tady nezazněla, sdílejte ji dole v komentářích (nejlépe i s odkazem). Pomůže tak dalším rodičům. Za sdílení článků mezi rodiči budeme jenom rádi.

lvíček Tuláček

Říkají mi lvíček Tuláček a společně s mou kamarádkou Hanekou vás a vaše děti zvu na Hravou cestu do neznáma.

Na cestu si nezapomeňte přibalit mapu, cestovní pas a dobrou náladu!

Před samotným putováním vám doporučuji si přečíst mé pohádky, ať víte, kde jsem se tu vzal a kam vlastně kráčím.

Kontaktovat nás můžete na:

  • tel. čísle: +420 776 339 191
  • e-mailu: info@tulackuvsvet.cz
Menu