Dětský den s lvíčkem Tuláčkem aneb 10 aktivit s pohádkovým příběhem

dětský den s Tuláčkem

Už víte, jaký dárek připravíte svým ratolestem na Den dětí? Největší radost jim jistě udělá společně strávený čas s vámi a s jejich kamarády. Přinášíme vám náměty na 10 aktivit s příběhem z džungle. Vydejte se do pralesa spolu s dětmi a pomozte holčičce Hanece a lvíčkovi Tuláčkovi najít jeho lví smečku.

Ale nemusíte se bát, do pralesa se přenesete jenom obrazně. Pro plnění jednotlivých úkolů bude ideálním prostorem kousek přírody, ale stejně dobře je zvládnete i na sídlišti mezi domy, na dětském hřišti nebo dokonce po menší úpravě i ve vašem obýváku.

Co pro vás Tuláčkův svět nachystal?

Dětský den s lvíčkem Tuláčkem obsahuje:

  • krátkou motivační pohádku,
  • 5 přípravných aktivit,
  • 10 hlavních soutěžních úkolů
  • a odměnu na závěr.

U některých úkolů si dokonce můžete vybrat z více variant podle věku dítěte: některé jsou jednodušší, jiné složitější. Jako bonus dostanete podklady pro vytvoření dvou hlavních postav (lvíčka a Haneky) a nechybí ani Tuláčkův diplom a omalovánky s pohádkou (odměna pro děti). To vše v PDF souborech zdarma ke stažení.

(Balíček obsahuje: Soupis 10 stanovišť = motivační příběh + úkol, 2 PDF s hrdiny, soubor se lví stopou, barevná pohádka s rébusy a omalovánkami, PDF s diplomem pro účastníka.)

U každého úkolu je rozepsaná motivace (část pohádky) pro děti a podrobný popis aktivity, aby se vám lépe připravovala. Úkoly jsou vhodné pro děti od 3 do 6 let. Některé z nich procvičují jemnou motoriku, další trénují barvičky a jiné zase ohebnost a hbitost. Nic vám nebrání úkoly přeskakovat, pokud je z nějakého důvodu nechcete s dětmi dělat. Příběh je totiž napsán univerzálně.

dětský den - džungle

Dětský den začíná: Byl jednou jeden lvíček…

Lvíček Tuláček se kdysi dávno seznámil s šestiletou holčičkou Hanekou. Oba byli ztracení, své rodiny měli daleko, a tak se společně vydali objevovat svět. Prošli křížem krážem celou Evropu a zažili mnohá dobrodružství. Nakonec se rozhodli, že Tuláčkovu lví smečku vypátrají. Došli až do Indie, odkud lvíček pochází, a ocitnuli se v tamní džungli.

Aktuálně se v té džungli nacházíte i vy. Pomozte hrdinům se dostat do cíle, kde na vás čeká odměna. Cesta ale nebude jednoduchá, musíte překonat několik nástrah a splnit různé úkoly.

Nechte děti připravit:

  • Vyrobte si maskoty, lvíčka Tuláčka a Haneku, kteří vás budou provázet soutěžemi. Podlepte je tvrdým papírem a vystřihněte. Případně nalepte na špejli.
  • Vyzdobte si prostor. Nafoukněte balónky a pomalujte je fixami. Mohou představovat poletující papoušky, motýly nebo velké listy.
  • Vyrobte si zdravou svačinku z džungle. Nakrájejte různé druhy ovoce na kostičky a navlékejte je s dětmi na špejli, vytvoříte tak originální ovocné špízy.
  • Vytvořte lvíčkovi kořist. Nasbírejte kamínky a namalujte na ně s dětmi zvířátka, která bude lvíček lovit. Nebo je jenom obarvěte.

Připraví rodiče bez dětí:

  • Vytiskněte si Tuláčkův diplom jako odměnu za splnění všech úkolů.
  • Vytiskněte si lví stopy. Stačí je vystříhat jako obdélníky.
  • Vytiskněte si dáreček pro úspěšné “průzkumníky džungle” – barevnou pohádku s rébusy a omalovánkami.
  • Nachystejte si kartonovou hlavu lvice s otvorem.

Tip lvíčka Tuláčka:

Chtěli byste mít lvíčka a Haneku v trvanlivější podobě, než je podlepený papír? Magnetky se jen tak nezničí a na ledničce je můžete mít stále na očích.  A jestli máte rádi plyšová zvířátka, vyrobte si doma lvíčka Tuláčka s Kreativní šicí sadou.  Sice není plyšový, ale radost vašim dětem určitě udělá.

Pojďte soutěžit: vzhůru do džungle

Dětem vždy přečtěte motivaci jako další kousek pohádky, aby byly uvedené do děje a měly chuť překážky zdolávat.

1. Prolézání džunglí

Motivace: Džungle je divokým místem. Rostou tady palmy, masožravé kytky i trnitá křoviska. Zrovna jste se dostali do obzvlášť hustého místa, ale cesty zpět není. Musíte vpřed! Dostaňte se na druhou stranu tohoto místa.

Popis úkolu: Mezi tři stromy natáhněte provázek jako pavučinu. Provázek představuje trnitou džungli. Úkolem je přelézt jej a přitom se ho nedotknout.

2. Nabírání vody

Motivace: Uff, nebezpečná cesta je za vámi. Jenže ouha, Haneka z toho trmácení dostala žízeň. Naštěstí nedaleko je vidět břeh nějakého jezírka, či snad laguny?!

Popis úkolu: Připravte vodu do větší misky (nebo do kýble) a o kus dál prázdnou sklenici. Děti mají za úkol naplnit sklenici vodou pouze za pomoci lžíce nebo děravé misky.

3. Sbírání květin: 3 varianty

Motivace: Žízeň je pryč! Šlape se dál, až společně s malými poutníky dojdete na kouzelnou louku plnou léčivých bylin. Nasbírejte žluté květiny do žluté misky, modré květiny do modré misky a červené květiny do červené misky.

Popis úkolu – varianta 1: Připravte různě barevné misky a nechte děti sbírat květiny.

Motivace: Vytvořte si pytlíček s “vůní džungle” pro lepší spaní. Přece jen džungle je plná zvuků ve dne v noci a takový pytlíček navodí klidné sny.

Popis úkolu – varianta 2: Připravte papírové pytlíčky a nechte do nich děti sbírat přírodniny, které voní (květiny, listy, šišky, kůru atd.)

Tip lvíčka Tuláčka:

Nachystali jsme vám návod na výrobu jednoduchého papírového pytlíčku. Mrkněte se na fotonávod:

Motivace pro sourozence/skupinu dětí – varianta 3: Haneka s lvíčkem se nemohou vynadívat na tu krásu pestrobarevných květin, až dostanou nápad. Z lístků vytvoří obrázek jako stopu pro lvíčkovu smečku, aby je mohla najít.

Popis úkolu – varianta 3: Děti mají za úkol nasbírat barevné květiny a společně z nich vytvořit obraz podle jejich volby (cílem je podpora týmové spolupráce).

4. Lovení zvířat: 3 varianty

(Aktivita vhodná na doma, zejména varianta číslo 3.)

Motivace: Jak už to tak bývá, práce člověka vyhladoví. A nejinak to bylo v případě Haneky a lvíčka. Jen co dotvořili květinovou stopu, dostali hlad. Bude potřeba si ulovit něco na zub.

Popis úkolu – varianta 1: Na vrchní stranu krabice nebo prádelního koše navažte provázek jako pavučinu, na provázek pověste rolničku a dovnitř vložte kamínky s namalovanými zvířátky (případně plastová/dřevěná zvířátka, která máte doma). Děti mají za úkol kamínky vyndávat, aniž by zazvonila rolnička. (Inspirace: převzato z Pinterestu.)

Popis úkolu – varianta 2: Schovejte kamínky s namalovanými zvířátky nebo plastová zvířátka do písku/obarvené rýže. Děti je mají za úkol najít.

Popis úkolu – varianta 3: Pro nejmenší děti můžete zvířátka přilepit izolepou na zeď/lednici a dítko se je snaží odtrhnout. (Doporučujeme omyvatelnou zeď, ať vám strhávání izolepy neponičí omítku.)

5. Rozbouřená řeka: 2 varianty

Motivace: Jeden by se radoval, že po napití a najezení bude cesta džunglí snadná. Jenže ne, opět je před vámi překážka – rozbouřená řeka. Musíte se dostat na druhou stranu pomocí dvou lan.

Popis úkolu – varianta 1: Mezi dva stromy natáhněte dvě lana, po jednom z nich děti přecházejí, druhého se přidržují rukama.

Popis úkolu – varianta 2: Pokud nemáte lana, vezměte švihadlo/provázek/stuhu a udělejte na zemi klikatou dráhu. Dítěti zavažte oči a ať autíčkem/lodičkou poslepu přejede tuto dráhu.

6. Výroba talismanu: 2 varianty

Motivace: Haneku rozčiluje, že je džungle pořád plná překážek a nástrah. Rozhodne se, že si vyrobí talisman pro štěstí.

Popis úkolu – varianta 1: Ze samotvrdnoucí hmoty (plastelíny) vytvořte kuličku a otiskněte do ní nějakou přírodninu (květinu, šišku, list apod.), nakonec špejlí propíchněte dírku na provázek a nechte uschnout. Hmotu si můžete vyrobit i domácí.

Popis úkolu – varianta 2: Připravte dětem korálky a kloboukovou gumu. Nechte je vytvářet náramky (alias talismany) podle jejich fantazie.

Tip lvíčka Tuláčka:

Vyrobte si domácí samotvrdnoucí hmotu, stačí vám k tomu 3 ingredience: jedlá soda, kukuřičný škrob a voda. Přesný postup najdete ve starším článku (tvoření číslo dva).

7. Značení cesty

Motivace: Hrdinové kráčí dnem a někdy i nocí, až dojdou na křižovatku cest. Ani lvíček neví, kudy dál. Jdou vyzkoušet jednu cestu, ale aby se mohli případně vrátit a nezabloudili, chtějí si ji označit.

Popis úkolu: Závod pastelek po dlouhém papíře nebo závod kříd po chodníku. Každému dítěti dejte jednu křídu (nebo pastelku), všichni najednou začínají a snaží se malovat na zem čáru a přitom běžet co nejrychleji do stanoveného cíle. Inspirace převzata ze stránek kreslířky Radky Rubešové. (Snahou je uvolňovat dětem zápěstí správným držením.)

dětský den - závod pastelek

Foto zdroj: Radka Rubešová a její kreativní výzva pro děti

8. Stopování

Motivace: Konečně! Přece jen se lvíčkovi a Hanece poštěstilo. Objevili stopy lví smečky. Rychle se po nich vydávají do dalších končin džungle, aby našli maminku Sáru.

Popis úkolu: Na zem namalujte křídou stopy nebo šipky vedoucí do cíle. Děti vás budou stopovat. Pokud budete hrát doma, můžete jako stop využít kostiček z lega. Anebo využijte lvích stop ve staženém souboru.

9. Sbírání daru pro lvici

Motivace: Stopy zmizely, zdá se, že se blížíte do cíle. Co kdybyste Hanece a lvíčkovi pomohli pro maminku lvici nasbírat potravu na uvítanou. Ať za ní nejdete s prázdnou.

Popis úkolu: Kousek od cíle připravte hromadu šišek a nechte děti, ať si jich naberou do náručí co nejvíce. Budou s nimi krmit lvici. Pokud hrajete doma, připravte si s dětmi papírové koule.

10. Krmení lvice

Motivace: Hurá, objevili jste maminku lvici. Připravte ji hostinu – nakrmte ji posbíranou potravou.

Popis úkolu: Z kartonu vyrobte hlavu lvice s proříznutým otvorem místo tlamy a schovejte ji za strom, kde bude na děti čekat. Ty mají za úkol se do tlamy trefovat připravenými šiškami, resp. papírovými koulemi.

Dětský den končí: A jste v cíli

Děti dostanou Tuláčkův diplom za zdárné projití nebezpečné džungle, pohádkové omalovánky s rébusy a jako sladkou odměnu připravené ovocné špízy.

A kdo vítězí?

  • Chcete u svých dětí podporovat soustředění na výkon? Nechte je soutěžit po skupinkách nebo každého za sebe.
  • Chcete rozvíjet spolupráci a týmového ducha? Nechte děti, ať se na plnění úkolů podílí společně a všichni dohromady se snaží dostat k cíli. Není důležitá rychlost, ale prožitek ze hry.

Kde najdete pokračování příběhu?

Byly vaše děti z příběhu nadšené a chtěly by zažívat další dobrodružství s Hanekou a lvíčkem Tuláčkem nejenom na Dětský den? Máme pro vás výbornou zprávu, oba naši hrdinové vystupují v pohádkové knížce Hravá cesta po střední Evropě. Pro velký zájem v létě 2021 vyjde druhý díl s putováním v západní Evropě.

jak vydat vlastní knihu, aby děti bavila

Užily si vaše děti svůj svátek na maximum? Vyzkoušeli jste naše aktivity, nebo jste si je upravili podle svého? Podělte se s námi o své zážitky a fotky v komentářích, budeme rádi a ostatní rodiče jistě také. Inspirace není nikdy dost!

lvíček Tuláček

Říkají mi lvíček Tuláček a společně s mou kamarádkou Hanekou vás a vaše děti zvu na Hravou cestu do neznáma.

Na cestu si nezapomeňte přibalit mapu, cestovní pas a dobrou náladu!

Před samotným putováním vám doporučuji si přečíst mé pohádky, ať víte, kde jsem se tu vzal a kam vlastně kráčím.

Kontaktovat nás můžete na:

  • tel. čísle: +420 776 339 191
  • e-mailu: info@tulackuvsvet.cz

Sdílejte článek

Triky a rady, jak ušetřit na cestování a přitom cestovat se vším komfortem
Jak se hravě naučit číst pomocí genetické metody: Praktické rady a tipy na pomůcky, hry a vybrané knížky
Předchozí příspěvek
Triky a rady, jak ušetřit na cestování a přitom cestovat se vším komfortem
Následující příspěvek
Jak se hravě naučit číst pomocí genetické metody: Praktické rady a tipy na pomůcky, hry a vybrané knížky
Menu