Triky a rady, jak ušetřit na cestování a přitom cestovat se vším komfortem

jak ušetřit na cestování

Co si představíte, když se řekne levné cestování? Možná stanování nebo řízky s chlebem na oběd? Anebo snad cestování autobusem a vlakem? V článku vám prozradíme tipy, jak ušetřit na cestování (nejenom) s dětmi za zády, a přesto si zachovat svůj standard a komfort.

Konec s low-cost cestováním

Když jsme byli bezdětní, cestovali jsme (zejména já – Hanča) hodně nízkonákladově. Vyzkoušela jsem si stopování (z Brna do Barcelony a zpět, po Maroku). Přespávala jsem u místních pomocí tzv. couchsurfingu. Létala jsem jen s příručním zavazadlem do 5 kg (nemusela jsem tak platit podpalubní zavazadlo). Dokonce jsem si vyzkoušela v zahraničí i dobrovolničit, konkrétně na koňské farmě v Portugalsku. Nezkusila jsem pouze dumpster diving (vybírání ještě poživatelných potravin z popelnic), to není nic pro mě.

S dětmi se ale ledacos změnilo, resp. s věkem jsme oba zpohodlněli a chtěli si dopřát jistý komfort na cestách = postel pod střechou (nejlépe ve vlastním pokoji), teplou sprchu, nedobrovolničit za jídlo. Ale netoužíme utrácet peníze horem dolem za základní věci na cestách, radši ušetříme a přebytek dáme do zážitků.

Z vlastní zkušenost víme, že největší položky padnou za ubytování, dopravu a různá pojištění či výběry z bankomatu. Proto jsme vám sepsali tipy, jak ušetřit na cestování, a přesto si dovolenou užít. Protože je článek delší, tady máte rozcestník:

Jak ušetřit na dopravě

Konkrétně na cenách letenek, se kterými máme největší zkušenosti. Před covidem19 jsme létali téměř vždy s letenkami ulovenými v akcích či v chybovém tarifu (rozumějte: letecká společnost zadala cenu s chybou). “Lovit” tento typ letenek vyžaduje jistou časovou flexibilitu (jsou totiž potřeba koupit hned a nečekat na schválení dovolené v zaměstnání).

Mimochodem, chybové tarify plaťte kartou a s rezervací všeho dalšího počkejte, než vám dojde elektronická letenka. Letecká společnost má právo takto koupené letenky stornovat a na kartu vám vrátit peníze (stalo se nám s akčním letem do JARu).

Jak “lovíme” letenky:

  • Máme nastavené notifikace z řady letenkových stránek na RSS čtečce Feedly. Nemusíme procházet stránku po stránce a zkoumat akční letenky různých společností. Všechno je pěkně na jednom místě.
  • Pro cesty po Evropě často využíváme nízkonákladovek Wizzair, Ryanair a Vueling. U Ryanaira doporučujeme kouknout na jejich stránku Fare finder. Jak ji používat popsal travelbloger Milan.
  • Máme staženou mobilní aplikaci Nejrychlejší letenky od nomáda Jirky Dolejše. Existuje pro iOS i Android.
  • Dále jsme si na Facebooku nastavili sledování několika stránek: Pelikána, Zaleť si a Kadetade.

Příklad ze života: V roce 2017 utratila Hanča cca 35 000 Kč za letenky (do Izraele, Maroka, Portugalska, na Azory, Kubu a Nový Zéland). Díky těmto trikům ušetřila cca 50 % z běžných letenkových cen do těchto destinací. Sehnali jsme například let Vídeň-Benátky za 50 haléřů (nakonec jsme neletěli).

Tip lvíčka Tuláčka:

Za naučené triky vděčíme především knížce Cestuj bez miliónov od slovenské travelblogerky Janky. Cena knížky se nám vrátila během prvního nákupu akční letenky.

Jak ušetřit na ubytování

Nejlepší fígl spočíval v získání cestovních kreditů v AirBnB aplikaci. Bohužel nedávno byla tato možnost zrušena a lze pouze dočerpat už získané kredity. Přesto pro vás máme dva tipy, jak ušetřit na ubytování v případě Bookingu. Dříve šlo získat až 50% slevu, ale Booking podobně jako AirBnb udělal škrty.

Booking nabízí slevové kupóny. Ke každému účtu (pro každý váš e-mail) na Bookingu můžete získat 10% slevový voucher na příští rezervaci ubytování. Pouze počkejte na e-mail po zaplacení a v něm najdete odkaz na 10% slevu.

Druhý tip souvisí s tzv. affiliate partnerstvím. Jak to funguje? Jste například affil partnerem Bookingu (stačí IČO a registrace na jejich portálu dole v patičce). Pokud někde inzerujete jejich ubytování s vašim jedinečným kódem (tzv. affilem) a někdo přes váš odkaz nakoupí, tak vy získáváte provizi z prodeje.

Tento postup lze s výhodou použít i na vaše vlastní ubytování. Nechte druhého (partnera) nakoupit přes váš odkaz. Získáte provizi a tím společně ušetříte z ceny ubytování. Podobný princip uplatníte i při půjčování auta přes RentalCars, nakupování letenek na Pelikánovi, atd. Více o affiliate partnerství si přečtěte ve starším článku od Hanči.

jak ušetřit na cestování

Na cestách raději utrácíme za zážitky, než nezbytné věci (toto je fotka z největší houpačky světa na Novém Zélandu).

Jak ušetřit na cestovním pojištění a výběru z bankomatů

Šetřením na cestovním pojištění nemáme v žádném případě na mysli, abyste si kupovali to nejlevnější, anebo dokonce žádné neměli. Nikdy neriskujte, nevíte, co se může stát! Ale je zbytečné, abyste platili více, než kolik je nutné. Máme tedy pro vás několik rad:

  • Zeptejte se u vaší pojišťovny: Jako klienti budete mít obvykle výraznější slevu u domácí pojišťovny. Například nám VZP dává 30 %. Jako dárci krve jsme dostávali dalších 35 dnů ročně pojištění zdarma.
  • Nakupujte online: Jednak šetříte váš čas a obvykle online sjednáte o 15 % výhodnější pojištění než na místě v pobočce.
  • U smlouvy čtěte podmínky a hledejte výši krytí (alespoň kolem 3 až 5 milionů Kč), asistenční služby a převoz zpět do ČR. Nespoléhejte se na pojištění u platebních karet. Jsou sice lákavě levná (v desítkách korun za měsíc), ale my bychom je využili maximálně při cestě do sousedních zemí.
  • Využívejte srovnávače cen: Osobně známe jen portál Porovnej24, kde najdete mimo jiné srovnání cen cestovních pojištění.

A jak na ty výběry z bankomatů, které v zahraničí nejsou zrovna nejlevnější? Za nás je nejlepší platit co nejvíce kartou, ale ne vždy to je možné (například na Kubě to bylo zhola nemožné). My využíváme tzv. Velkého tarifu u AirBank (stojí 100 Kč/měsíc). Pak máme výběry a SEPA platby po Evropě zcela zdarma. Letos (rok 2021) ho mění, ale tato zpoplatněná možnost tam stále je, jen jinak pojmenované.

Ještě víme o možnosti zdarma výběrů po celém světě u UniCredit Bank (musíte ale na jejich účet měsíčně převést 15 000 Kč a klidně zase odvést zpět na váš účet). Případně se podívejte na Revolut či Twisto kartu. Ani jedno nemáme, ale mezi zkušenými cestovateli jsou to hodně oblíbené finanční produkty.

Tip lvíčka Tuláčka:

Odmítejte měnovou konverzi, kterou vám nabídne bankomat (stiskněte Decline). Obvykle je výhodnější konverze vaší banky v ČR. ATM od “speciálních” společností (bývají to takové ty modrožluté bankomaty) chtějí nemalé poplatky za zprostředkování transakce, proto si vybírejte bankomaty od bankovních společností. Pokud se vás obchodník zeptá, zda chcete váš nákup kartou platit v korunách, nebo jejich lokální měně, vždy volte jejich domácí měnu. Vyjde vás to lépe.

Co jsou to a jak využívat cashback portály

Jak tyto portály fungují? Máme v prohlížeči Chrome nainstalované speciální rozšíření, které nás upozorňuje, že nákupem na daném portálu lze získat tzv. peníze zpět. Obvykle vpravo dole v okně prohlížeče nám vyskočí notifikace, že tento e-shop je zařazen v cashback portálu. Klikneme na odkaz v notifikaci, to nás přesměruje do jejich rozhraní, zaplatíme, a pak nám přijde zpět na účet určitá částka. Jedná se o procentové vratky, ale i to se počítá. Navíc to není vše, co vám cashback portály nabízejí.

Obvykle v záložkách mají akční vouchery na jejich partnerské e-shopy, které můžete jednorázově využít. Za doporučení těchto portálů svým známým získáváte tzv. nákupní kredity. Ty pak můžete využít při dalším nákupu.

Cashback portály tedy zdaleka nemusíte využívat jen na cestování (například Booking je partnerem skoro všude), ale i v běžném životě. Už i některé banky podporují myšlenku “pár procent z nákupu zpět”. Například my využíváme aplikaci od AirBank, kde si navolíme, od kterých společností chceme tyto slevy zpět (jsou tam podmínky, jak velký musí být nákup, nebo časové omezení).

Z cashback portálů doporučujeme TipliCashBack World. Za registraci na Tipli máte vstupní voucher ve výši 100 Kč. Na Tipli je více než 1 500 obchodů včetně Bookingu a z každého nákupu se vám vrátí až 33 % zpět. Průměrná odměna za jeden nákup uživatele Tipli je cca 26 Kč.

Cashback World je největší nákupní společenství na světě, které spojuje zákazníky a obchodníky jednou Cashback kartou. A taky je nejstarším takovým typem portálu. Cashback karta je pouze evidenční (nejedná se o žádnou kreditku) a v ní si najdete obchody ve vašem okolí, které jsou v síti zapojené. Členství je samozřejmě zdarma, stačí se zaregistrovat.

Cestujte se lvíčkem Tuláčkem

Pokud máte v krvi dobrodruha a společně s dětmi rádi cestujete, věříme, že vás zaujmou naše cestovatelské hry, hračky a knížky pro děti. Ať je doba cestování nakloněna, nebo ne, vždy jde cestovat alespoň virtuálně v pohádkách s naším hrdinou lvíčkem a jeho kamarádkou Hanekou. V nich šetřit nemusíte.

certifikace hraček - mapa

Jestli vám tento článek přinesl nové tipy ohledně toho, jak ušetřit na cestování, budeme rádi za jeho sdílení s vašimi známými. Děkujeme!

lvíček Tuláček

Říkají mi lvíček Tuláček a společně s mou kamarádkou Hanekou vás a vaše děti zvu na Hravou cestu do neznáma.

Na cestu si nezapomeňte přibalit mapu, cestovní pas a dobrou náladu!

Před samotným putováním vám doporučuji si přečíst mé pohádky, ať víte, kde jsem se tu vzal a kam vlastně kráčím.

Kontaktovat nás můžete na:

  • tel. čísle: +420 776 339 191
  • e-mailu: info@tulackuvsvet.cz

Sdílejte článek

Čtenářská gramotnost: Proč a hlavně jak ji hravou formou rozvíjet
Dětský den s lvíčkem Tuláčkem aneb 10 aktivit s pohádkovým příběhem
Předchozí příspěvek
Čtenářská gramotnost: Proč a hlavně jak ji hravou formou rozvíjet
Následující příspěvek
Dětský den s lvíčkem Tuláčkem aneb 10 aktivit s pohádkovým příběhem
Menu