8 zajímavých míst ve střední Evropě aneb vydejte se s dětmi na dovolenou ve stopách pohádkové knížky

zajímavých míst ve střední Evropě

„Jé, sem bych se chtěla podívat!“ Také vám děti u každého obrázku, který vidí, říkají, že by to místo chtěly vidět naživo? Pokaždé jim vysvětlujete, že je to daleko, a že tam z nejrůznějších důvodů nemůžete? A co kdybyste jim přečetli pohádku a na všech 8 zajímavých míst ve střední Evropě z knihy byste se pak doopravdy mohli jet podívat. Už vidíte to nadšení v jejich očích?

V knize Hravá cesta po střední Evropě putují hlavní hrdinové, holčička Haneka a lvíček Tuláček, po reálných místech, která nemáme daleko, a zažívají tam mnohá dobrodružství. A co víc, navštěvují samá turisticky zajímavá místa. Jednou jsou to vyhlášené vodopády, podruhé výjimečné přírodní jezero nebo pozoruhodná historická památka. Můžete si s dětmi přečíst knížku a budete mít zásobárnu tipů na výlety po celý rok. A děti se budou těšit, až uvidí na vlastní oči, kde Haneka vyráběla solné mýdlo, nebo kde lvíček našel léčivé bahno na její bolavou nožičku.

Něco málo o knížce a místech

Sepsali jsme pro vás konkrétní tipy, co lze na jednotlivých místech vidět nebo zažít. Jedná se o 8 států – 8 zajímavých míst ve střední Evropě. Nejvzdálenější od nás je Švýcarsko, ostatní místa jsou mnohem blíž, některá přímo za rohem. Schválně, jestli je zvládnete navštívit všechny!

Pohádková knížka je určena pro děti od 4 let a naše tipy na výlety zrovna tak. Pečlivě jsme vybrali místa, kam se děti dostanou a náležitě si to tam užijí. V některých zemích jsme dokonce přidali tip na baby-friendly ubytování, pro případ, že byste tam chtěli strávit více dní.

V knize je celkem 11 pohádek, kde se mimo 8 pohádkových výletů dozvíte, jak se takový lvíček a holčička mohou seznámit a proč společně putují. Knížka má pěkné ohlasy ve školkách, na prvním stupni i v rodinách. Nejmladší čtenář měl 2,5 roku a nejstarší 10 let. Vhodná je i na první čtení díky většímu písmu, kratším pohádkám a velkým ilustracím.

Článek je podrobný, proto vám dáváme rozcestník na jednotlivá místa-pohádky. Vyberte si, kam se chcete vydat:

8 zajímavých míst ve střední Evropy

Za praotcem Čechem na horu Říp

Vystoupejte s dětmi na horu Říp a uvidíte sami, jakou krásnou zemi máme. Hora Říp se nachází v Ústeckém kraji nedaleko Roudnice nad Labem, vyčnívá z polabské nížiny jako obrovská krtina. Ve skutečnosti je to pozůstatek dávno vyhaslé sopky a pro náš národ má neobyčejný význam. Už staletí se tu konají poutě k románské rotundě sv. Jiří a sv. Vojtěcha na jejím vrcholu. Říp je přitahován poutníky, turisty i celými rodinami. Podle pověsti vystoupil praotec Čech se svým lidem na Říp, rozhlédl se do úrodného kraje a rozhodl se zde usadit. Jeho jméno dalo údajně naší zemi název Čechy.

Na Říp vedou dvě značené cesty, jedna z nich prochází lesním terénem s kořeny a kameny, a ačkoliv není příliš dlouhá, dá vám zabrat její stoupání. Druhá cesta je určena pro zásobování turistické chaty na vršku a zvládnete ji hravě i s kočárkem. Cestou narazíte na několik vyhlídek, kde si můžete odpočinout a pohlédnout do kraje. Nezapomeňte děti seznámit s pověstí o praotci Čechovi a vyprávějte jim o kulturním významu hory Říp.

Na vrcholu můžete navštívit středověkou rotundu, kde se promítá dokumentární film o její historii. Děti do 6 let mají vstup zdarma. Rotunda je v současnosti stále využívána pro křesťanské mše a v době jejich konání je turistům nepřístupna (vždy první neděli v měsíci).

Na závěr si dopřejte občerstvení v turistické chatě nedaleko rotundy a s dobrým pocitem se vydejte na cestu zpět. A když se budete pořádně rozhlížet, třeba najdete i nějakého „dupajícího zatoulánka“ jako Haneka v knížce. Koho konkrétně si musíte přečíst s dětmi už sami.

Výlet na horu Říp můžete spojit s návštěvou Kokořínska, vzdáleného pouhých 30 km. Tam naleznete nádhernou přírodu, hluboké údolí, pískovcové skály a hrad Kokořín. Děti budou nadšené, když cestou mezi stromy objeví obrovskou dřevěnou muchomůrku, která slouží jako posezení. Nakonec se můžete vykoupat v Máchově jezeře, které je rovněž nedaleko. Doporučujeme výlet rozdělit na více dní.

Tip lvíčka Tuláčka:

Rotunda na hoře Říp je zachycená i na magnetkách Zajímavá místa ČR, které lze koupit samostatně. Anebo k nim přikoupit dětskou magnetickou mapu ČR a společně s dětmi objevovat krásy naší země.

magnety zajímavá místa

Za čerty do lyžařského střediska Schladming

zajímavých míst ve střední Evropě - dachstein

Schladming je oblíbené rakouské středisko na jižní straně hory Dachstein. Původně hornické městečko se nachází ve výšce 745 m. n. m. ve spolkové zemi Štýrsko a v současnosti žije především turistickým ruchem.

Místo je vyhledávané hlavně v zimě kvůli ideálním sněhovým podmínkám a dobré infrastruktuře. Lyžaři si mohou vybrat z množství sjezdovek. Na ledovci Dachstein se sníh drží po celý rok a můžete se tak oddávat zimním sportům i v létě. Nabízí však početné atrakce i pro nesportovce. Mezi ně patří Ledový palác s komnatami a sochami vysekanými z ledu, vyhlídka Sky Walk, kde se můžete projít doslova v oblacích po částečně skleněné plošině nebo Schody do prázdna, na jejichž konci zjistíte, že je pod vámi pouze otevřená propast s výhledem, ze kterého přechází zrak.

Malebné městečko vybízí k mnohem klidnější relaxaci s kulisou nádherných horských hřebenů v pozadí. Nabízí vše, co si jen může návštěvník přát: dostatek míst k ubytování, početné restaurace s kavárnami, vnitřní i venkovní bazén a bohatý kulturní program. Jsou tady pořádány tematické prohlídky města, divadelní a filmová představení i pravidelné farmářské trhy, kde můžete zakoupit kvalitní lokální produkty.

Kdo by toužil potkat čerty jako Haneka s Tuláčkem v knížce, může se do Schladmingu přijet podívat v adventním čase a uvidí nevídané. Tou dobou se zde koná největší Krampuslauf v celém Rakousku. Lidé se přestrojí za čerty tak věrohodně, že byste je od pravých nerozeznali. A jejich projev odpovídá vzezření, řinčí řetězy a snaží se vypadat hrůzostrašně. Není to však podívaná pro každého. Nechte se unést předvánoční atmosférou a představte si provoněné ulice svařeným vínem, stromy poseté svítícími ozdobami a na každém rohu vánoční stánky. Tak vypadá adventní Schladming.

Máte malé děti a přemýšlíte, kde se ubytovat tak, aby netrpěly jazykovou bariérou? Můžete vyzkoušet český hotel Stierer, který je přizpůsoben pro rodiny s dětmi. Nachází se 15 minut od Schladmingu uprostřed přírody. A kdybyste chtěli využít lyžařské školy v českém jazyce, spojte se se společností Lemur dětem, která pořádá zájezdy právě do hotelu Stierer .

Pro léčivé bahno k Jezeru zázraků

zajímavých míst ve střední Evropě - hevíz

Hévízské jezero se nachází v západní části Maďarska a je to největší přírodní termální jezero v Evropě. Už od roku 1795 tady fungují lázně, které využívají léčivé účinky vody k uzdravení nejrůznějších neduhů, především revmatismu a problémů s pohybovým ústrojím.

Navštivte Jezero zázraků, užijte si vodní relaxaci a zjistěte, zda si dokážete nabrat ze dna léčivé bahno tak, jako to udělal Tuláček pro Haneku na její bolavou nožičku. Jezero je totiž velmi hluboké, termální pramen vyvěrá z jeskyně v hloubce 38 metrů a je natolik silný, že se veškerá voda v jezeře dokáže za 28 hodin vyměnit. Voda je velmi bohatá na minerály a zároveň má příjemnou teplotu, v zimě 23 – 25 °C a v létě dosahuje teploty až 36 °C, lze tedy navštěvovat po celý rok. Díky proudění vody horizontálně i vertikálně dochází k slabému masážnímu účinku hostů.

Ale pozor, přírodní koupaliště není určeno pro kondiční plavání, nýbrž pro pouhý odpočinek. Půjčte si pěnovou tyč na koupání, pohodlně se o ni opřete a nechte se nadnášet mezi lekníny teplou vodou, proudící okolo vás. Nebo se posaďte na jednu z mnoha podvodních laviček a užívejte si příjemnou relaxaci. Nemusíte se bát, že tam bude hlava na hlavě jako v běžném aquaparku. V jezeře se díky jeho rozloze 4,4 ha návštěvníci pěkně rozptýlí a určitě na vás místo na lavičce zbude.

Doporučuje se být ve vodě pouze po dobu 20 minut a pak si jít na souš odpočinout. Zároveň jezerní voda není vhodná pro děti do 12 let, pro ně je připravený speciální bazének, nebo spíše brouzdaliště. Připravte mladší děti na to, že se zde nevykoupou, bude to relaxace především pro rodiče a děti se mohou kochat ze břehu nevšední podívanou. Za to se mohou vydovádět přímo u jezera na dětském hřišti.

Po koupeli můžete navštívit malé lázeňské městečko. Najdete tam lázeňskou kolonádu a krásné zahrady. Nechybí ani množství kaváren a restaurací s maďarskými specialitami a pravidelné farmářské trhy. Návštěvu můžete propojit s výletem k Balatonu, vzdálenému pouhých 6 km. Děti jistě ocení projížďku na parníku.

Za čistým vzduchem do Vysokých Tater

zajímavých míst ve střední Evropě - Vysoké Tatry

Jestli máte rádi horskou turistiku nebo se na majestátní vrcholy jen rádi díváte z pohodlí hotelové lavičky, nesmí vám na seznamu výletních tipů chybět Vysoké Tatry. Nejvyšší slovenské hory jsou na mnoha místech přístupné i s kočárky a kromě turistiky nabízí dětem četné atrakce.

Mezi nejoblíbenější a nejjednodušší cesty patří výlet ke Štrbskému plesu. Samotné pleso je nádherné a dá se obejít kolem dokola i s kočárkem. Velkým zážitkem pro děti může být projížďka po plese na loďce. Okolí plesa je pro turisty dostatečně vybavené, najdete zde množství restaurací, hotelů i obchodů se suvenýry. Kdo má rád dobrodružství a pohyb v korunách stromů, může navštívit Veveričí lanový park, který nabízí dvě tratě. Trať MINI je určena pro děti od 3 let a obsahuje 10 zábavných překážek. Druhá trať je pro větší děti a dospělé. Má 22 překážek a její překonání trvá asi 45 minut.

Ze Štrbského plesa můžete snadno dojít na Popradské pleso, trasa není náročná a zvládnou ji i děti. Cestou po červené značce uvidíte krásné výhledy a dostanete se do klidnější části hor. Na Popradském plese se můžete občerstvit ve dvou chatách, více vybavení pro turisty tam ale nehledejte.

Dalším zajímavým výletním cílem je Skalnaté pleso, kam se dostanete buďto kabinovou lanovkou z Tatranské Lomnice nebo pěšky z Hrebienku po Tatranské magistrále, kam jezdí vlak ze Starého Smokovce. Ze skalnatého plesa je krásný výhled na Lomnický štít, druhý nejvyšší vrchol Tater. Můžete se odtud nechat vyvézt lanovkou až na vrchol, ale ceny jsou vysoké. Pro děti bude dostatečným vzrušením, když budou kymácející kabinku lanovky pozorovat, jak neohroženě stoupá vysoko nad zemí výš a výš.

U Skalnatého plesa určitě navštivte Svištiu krajinku, venkovní dětské hřiště plné dřevěných prolézaček a vyřezávaných dřevěných zvířat. Na Hrebienku se zase mohou děti projet na nafukovacím kruhu po 250 metrů dlouhé speciálně upravené trati (summer tubing). Taktéž je tam nedávno vybudovaná relaxační zóna s velkým dřevěným medvědem a deseti menšími medvídky, které si děti jistě oblíbí.

Při nepříznivém počasí můžete navštívit interaktivní dětskou galerii Dobrá hračka v Tatranské Lomnici. Tématem galerie jsou povolání. Na 500 m² plochy se nachází 12 vzdělávacích stanovišť. U každého si děti mohou na vlastní kůži vyzkoušet konkrétní povolání: doktor, hasič, policista, astronaut, archeolog a další. Děti hledají důkazy trestného činu, ošetřují drobná poranění, navrhují šaty nebo opravují auto. Když si vše vyzkouší, mohou se ještě projet na dopravním hřišti, které je součástí objektu.

Až se budete chtít po utrmácených dnech zrelaxovat, zajeďte do Popradu. Aquacity Poprad nabízí celkem 13 venkovních a vnitřních bazénů s termální vodou o teplotě 28 °C – 38 °C, tobogány a mnoho atrakcí. Pro malé děti jsou zde připraveny dva bazény, jeden venkovní s hloubkou 0,4 m a malou skluzavkou, druhý vnitřní s hloubkou 0,9 m. Vnitřní dětský bazén je laděn ve stylu exotického zálivu a nese název Ostrov pokladů. Děti zde najdou ztroskotanou loď se skluzavkou a vodními atrakcemi.

Pro solňáčky do Věličky

zajímavých míst ve střední Evropě - Solný důl

Nedaleko polského města Krakova se nachází solný důl Vělička (Wieliczka). Je pozoruhodný především z historického hlediska, patří k nejstarším solným dolům vůbec. Těžba zde probíhala nepřetržitě od 13. století, ukončena byla v roce 1996. V současnosti je Vělička, jakožto památka UNESCO, zaměřena na turistický ruch a na zachování pozoruhodného dolu pro budoucí generace.

Navštivte místo, kde sůl je všude kolem vás. Sůl tvoří chodby, kaple, sochy a reliéfy, dokonce i v jezírkách je slaná voda, tzv. solanka. Uvědomíte si tu snadněji než kdekoliv jinde, že kdysi dávno se zde nacházelo obrovské moře, z jehož usazenin můžeme kamennou sůl těžit. Vdechování soli působí příznivě na vaši dýchací soustavu, uklidní vaše myšlenky a potlačí stres. Její účinky jsou natolik blahodárné, že zde byly založeny lázně pro léčení alergií, astmatu a respiračních onemocnění.

Horníci pod povrchem postupně vybudovali 9 pater a dohromady 245 kilometrů chodeb. Přístupné pro veřejnost jsou však pouhá 2 % podzemí.

Vydejte se na turistickou prohlídku solného dolu s dětmi, bude to pro ně nevšední zážitek. Dozví se, jak dříve fungovala těžba, uvidí původní hornické nástroje a vyslechnou si, jakými všemi způsoby se sůl získávala. Pocítí chladivou atmosféru podzemních chodeb, která se stabilně drží mezi 17 – 18 °C. Navštíví vyzdobené podzemní kaple, včetně nejkrásnější kaple svaté Kingy s nádherným lustrem a vytesanými reliéfy. V některých kaplích se dnes konají díky výborné akustice koncerty a další kulturní akce.

Na prohlídku si můžete předem domluvit českého průvodce (pro větší skupinu). Vstup není omezený věkem, děti do 4 let mohou důl navštívit zdarma, akorát se nedoporučují kočárky kvůli velkému množství schodů. Trasa je dlouhá 3,5 km a celkem vás čeká více než 800 schodů. Prohlídka trvá cca 2 hodiny, přičemž po první hodině je prostor na odpočinek, toalety a občerstvení. Po druhé hodině vás čeká opět přestávka na občerstvení a nákup suvenýrů.

Pokud máte starší děti, můžete vyzkoušet trasu horníků. Ta je mnohem dobrodružnější a je určena pro dospělé a děti od 10 let. Účastníci se stanou na 3 hodiny adepty hornictví. Musí splnit několik úkolů, během nichž si vyzkouší skutečnou práci v dolu. Trasa má 2 km a vyžaduje speciální oděv a svítilnu (před prohlídkou si zapůjčíte). Tato trasa je pouze v polštině a angličtině.

Po návratu na zemský povrch můžete ještě navštívit Solankovou věž, což je unikátní rozhledna vysoká 22,5 m. Na rozhledně se zhluboka nadechněte a nechte slaný vzduch, ať vám pročistí plíce, uvolní stres a napětí, a posílí imunitu. Doporučuje se zde strávit 30 minut.

Před odchodem nakupte dětem speciální solná mýdla, tzv. solňáčky, stejné, jako si vyráběla Haneka s Tuláčkem. V teple domova si s nimi můžete vyčistit pokožku a pocítit jejich uvolňovací účinky.

Za rytířem Fridrichem z Kromlau k Ďáblovu mostu

zajímavých míst ve střední Evropě - Ďáblův most

Máte rádi pohádková místa, kde cítíte ve vzduchu magické síly, a kde se dají tušit lesní víly, bludičky či snad samotní pekelníci? Pak navštivte Ďáblův most (Rakotzbrücke) v německém Sasku u obce Kromlau. Most se nachází v překrásném Azalkovém a rododendronovém parku a klene se v dokonalém oblouku přes jezero Rakotzsee. Když je v jezeře optimální množství vody, tvoří most spolu s odrazem ve vodní hladině přesný kruh viditelný z jakéhokoliv úhlu ze břehu.

Park anglického stylu vybudoval v 19. století rytíř Friedrich Herrmann Rötschke z Kromlau (který je aktérem v jedné z knižních pohádek) a nechal jej vybavit množstvím okrasných prvků. Dominantou parku se stal právě zmíněný Ďáblův most, postavený kolem roku 1860. Byl stavěn celé desetiletí z dovezených čedičových kamenů. Označení ďáblův most se užívalo již ve středověku pro všechny mosty, které budily dojem, že nemohou být postaveny lidskou rukou kvůli jejich nezvyklému tvaru.

Stavitelé se podle pověstí museli spojit se samotným čertem, aby zvládli tak dokonalý most postavit. Rovněž k saskému mostu se váže jedna legenda. Podle ní stavitel vyměnil s ďáblem dokončení díla za duši první osoby, která po hotovém mostě přejde. Po dostavění však stavitel na čerta vyzrál, jako první po mostě přešlo zvíře místo člověka. Jak to ale dopadlo s prvním člověkem, který most přešel, je otázka.

Dneska se už bát legend nemusíte, na most se nesmí vstoupit z mnohem pragmatičtějšího důvodu. Unikátní památka by nápor turistů nemusela vydržet. Nezapomeňte si také udělat čas na procházku krásným parkem, kde v květnu uvidíte množství rozkvetlých rododendronů, azalek a dalších stromů i květin.

Nedaleko leží druhý nádherný park, který rozhodně stojí za návštěvu. Největší anglický park ve střední Evropě se nachází u obce Bad Muskau a je tak rozlehlý, že síť cestiček má celkovou délku asi 50 km. Nikdo nečeká, že jej celý projdete pěšky, můžete využít jízdu kočárem nebo plavbu na loďce. Dominantou parku Muskau je hradní komplex, který se dá rovněž navštívit. 

Tip lvíčka Tuláčka:

Mini ilustrace v tomto článku jsou výřezy ze samotní knihy. Případně je můžete s dětmi hledat na pohádkovém pexesu lvíčka Tuláčka a holčičky Haneky.

Za čokoládou k Rýnským vodopádům

zajímavých míst ve střední Evropě - rýnské vodopády

Díváte se rádi do tekoucí vody v řece? A co teprve kdybyste měli možnost pozorovat obrovské burácivé vodopády, kde každou sekundu proteče až 700 m³ vody? Kdybyste byli přímo pod nimi a voda se valila všude kolem vás. Kdybyste stáli na vyhlídce tak blízko, že by kapičky vody stříkaly až na vás. Přesně takový zážitek nabízí Rýnské vodopády, největší vodopády co do objemu protékající vody v Evropě. Pociťte sílu přírody na vlastní kůži a vydejte se na výlet do severní části Švýcarska, k městu Schaffhausen nedaleko německých hranic.

Vodopády jsou vysoké 23 metrů a široké dokonce 150 metrů, kolem nich je vytvořeno množství vyhlídek, některé jsou zdarma, některé zpoplatněné. Dole na pravém břehu stojí menší zámek Schlössli Worth, nahoře nad vodopády na levém břehu stojí zámek Laufen. Oba zámky jsou v současnosti přeměněny na stylové restaurace s vyhlídkou.

Největší zážitek pro děti však představuje plavba lodí přímo pod vodopády. Můžete si vybrat z několika tras, pro menší děti je vhodnější kratší 15 minutová trasa. Pro větší můžete zvolit delší trasu se zastávkou u vysoké skály uprostřed řeky, která vodopády dělí na dvě části. Po strmých schodech se dostanete na další pozoruhodnou vyhlídku na vrcholu skály.

Velkou výhodu mají Rýnské vodopády ve své přístupnosti. Terén není náročný a na některé vyhlídky se dostanete snadno i s kočárkem. Děti jistě také ocení malé hřiště s dlouhou skluzavkou hned před hradní branou zámku Laufen.

Od zámku Laufen můžete přejít po dlouhém železničním mostě na další zajímavé místo. V bývalé továrně firmy SIG u železniční stanice Neuhausen je vytvořena pozoruhodná výstava Smilestones: největší miniaturní svět ve Švýcarsku. Zde si můžete prohlédnout Rýnské vodopády a další švýcarské scenérie včetně dějinných milníků v měřítku 1 : 87. Unikátní dílo zabírá plochu více než 250 m² a bylo zpřístupněno veřejnosti v roce 2018.

Nejenže uvidíte miniaturní domečky, koleje s vláčky a panáčky, výstava je velmi interaktivní. Děti mohou samy pomocí tlačítek ovládat jednotlivé situace. Zmáčkněte tlačítko a pozorujte, jak horkovzdušný balón vzlétá vzhůru, lidé tančí, otočné dveře v hotelu se houpou a mnoho dalších detailů. Nejoblíbenější je skutečná továrna na čokoládu, ve které se po stisku tlačítka vyrobí před vašima očima čokoládový bonbon značky Lindt a putuje přímo do vašich rukou. Tady si vzpomeňte na pohádkovou knížku a dejte si pozor, ať výborné švýcarské čokolády nesníte více, než snesete, abyste nedopadli jako Haneka s bolavým bříškem.

Pokud máte rádi dobrodružství a výšky vám nenahání hrůzu, můžete navštívit Adventure park Reinfall, lanový park v korunách stromů pro dospělé a děti od 4 let. Zábavní park je nejrozlehlejší tohoto typu ve Švýcarsku. Nabízí několik cest podle věku a stupně obtížnosti. Pro nejmenší je zde vytvořena cesta v malé výšce s množstvím jednodušších překážek, kde si mohou vyzkoušet svoji sílu, odvahu a mrštnost děti od 4 do 7 let s plným jištěním. Na své si zde ale přijdou i zkušení lezci, nejobtížnější cesty jsou plné adrenalinu i úchvatného výhledu z výšky přímo na Rýnské vodopády.

Za lamami do nejmenšího státu střední Evropy

zajímavých míst ve střední Evropě - Lichtenštejnsko

Lichtenštejnsko je jeden z nejmenších států Evropy a autem jej projedete rychleji, než se vůbec stihnete pořádně rozhlédnout. Na délku má 25 km a na šířku pouhých 12 km. Navštivte zemi, která patří mezi nejbohatší státy světa.

Najdete zde rozlehlé údolí řeky Rýn a kolem něj vysoké hory. Všude, kam oko dohlédne, se pasou krávy, jednotlivé louky jsou od sebe odděleny samostatnými domky nebo menšími osadami. Je tu klid, ticho a málo turistů. Přesto je tu k vidění několik zajímavých míst.

Jistě stojí za návštěvu hlavní město Vaduz, typické alpské městečko. Milovníci vláčků si jeho centrum mohou prohlédnout z vyhlídkového vláčku, projížďka trvá 35 minut a je doprovázena přednáškou o historii a zajímavostech města. Nad městem stojí na skalnaté plošině hrad, ve kterém bydlí lichtenštejnský kníže. Hrad si tedy můžete obejít pouze zvenku, dovnitř je vstup zakázán.

Na kole, koloběžce nebo kolečkových bruslích se můžete projet údolím podél řeky Rýn po dlouhé cyklostezce a kochat se přitom krásnou klidnou krajinou. Budete v těsné blízkosti řeky, po které Tuláček s Hanekou pluli na loďce.

Snad každé dítě touží po co nejbližším kontaktu se zvířaty. A když se jedná o zvíře, které běžně nevidíte, platí to dvojnásob. Dopřejte si procházku v horách s lamami na vodítku. Nedaleko hlavního města se nachází farma s lamami a alpaky v obci Triesenberg. Kromě obchůdku s produkty z farmy je zde 22 lam a alpak, které můžete vzít sebou na procházku nebo dokonce na celodenní výlet, a ony vám pomohou nést vaše věci. Děti od 5 let si mohou vodit přidělenou lamu samy. Běžná dvouhodinová procházka je zároveň edukativní, dozvíte se vše o lamách, o jejich způsobu života i o tom, jak se o ně starat.

Domluvit si s majitelem můžete i jiné události, nabízí například tříhodinovou oslavu narozenin dětí s grilováním a samozřejmě tam nebudou chybět ani lamy. Kdo má rád dobrodružství, může zde přenocovat v teepee. Je vybaveno pohodlnou postelí pro pět osob a nechybí tu ani záchod či sprcha. 

Pokud máte raději opeřence, navštivte sokolnický hotel Galina v osadě Malbun. Pravidelně 3x týdně se tady koná letová show dravých ptáků. Uvidíte orla skalního, jestřába, výra, káně lesní, sokola a mnoho dalších dravců. Kdo by měl zájem o nevšední zážitek, může vyrazit se zkušeným sokolníkem na výlet a nechat se doprovázet majestátním orlem skalním. Nebo se na chvíli vžít do role sokolníka, nechat se zaškolit a vyzkoušet si, jaké to je, když mu jestřáb opakovaně přistává na ruce.

Malbun je vyhledávaný především v zimě, nachází se tam rodinný lyžařský areál Malbi park kinderland. Ten se specializuje na malé lyžaře a snaží se jim jejich začátečnické lyžařské pokusy co nejvíce usnadnit. Najdete tam například lyžařský kolotoč nebo dlouhý dopravní pás, který slouží místo vleku. Děti se na něj postaví v lyžích a po něm vyjedou až nahoru. Chcete-li v Malbunu strávit více dní, doporučujeme rodinný hotel Gorfion, který poskytuje mnoho služeb pro rodiny s dětmi. Můžete tam využít dětský koutek, zapůjčit si kočárek nebo se zúčastnit nejrůznějších aktivit pro děti. Kromě toho si odpočinete ve welness centru s krytým bazénem a pokocháte se krásným výhledem na hory.

Tip lvíčka Tuláčka:

Autorka knížky sama řadu míst z pohádek navštívila a čerpala tak inspiraci přímo z místa dění. Nejvíce jí asi učarovalo Lichtenštejnsko, o kterém sepsala vlastního průvodce.

Už jste některé z těchto 8 zajímavých míst ve střední Evropě s dětmi navštívili? Tak vytáhněte fotky a společně zavzpomínejte na vaše zážitky. A když pak dětem přečtete v knížce, jaké dobrodružství tam zažila Haneka s Tuláčkem, budou jistě nadšené a na vaši dovolenou jen tak nezapomenou.

Máte-li ve svém okolí nějaké dětské cestovatele, sdílejte s nimi článek, ať se také mohou inspirovat netradiční motivací k výletům.

lvíček Tuláček

Říkají mi lvíček Tuláček a společně s mou kamarádkou Hanekou vás a vaše děti zvu na Hravou cestu do neznáma.

Na cestu si nezapomeňte přibalit mapu, cestovní pas a dobrou náladu!

Před samotným putováním vám doporučuji si přečíst mé pohádky, ať víte, kde jsem se tu vzal a kam vlastně kráčím.

Kontaktovat nás můžete na:

  • tel. čísle: +420 776 339 191
  • e-mailu: info@tulackuvsvet.cz

Sdílejte článek

Jak se hravě naučit číst pomocí genetické metody: Praktické rady a tipy na pomůcky, hry a vybrané knížky
Hrátky s pískem aneb jak si doma vyzkoušet malování pískem
Předchozí příspěvek
Jak se hravě naučit číst pomocí genetické metody: Praktické rady a tipy na pomůcky, hry a vybrané knížky
Následující příspěvek
Hrátky s pískem aneb jak si doma vyzkoušet malování pískem
Menu