Tuláčkova lesní stezka: Reportáž z týdenní akce ve školce

Tuláčkova lesní stezka

V pondělí v menší školce na Vysočině se začal psát pohádkový projektový týden. V Tuláčkově světě jsme měli tu čest připravit závěrečný program na podporu zábavného vzdělávání dětí o lese a jeho zvířátkách. Program jsme nazvali “Tuláčkova lesní stezka”. Pojďte si ji s námi projít.

Vzdělávání zábavou

To je motto Tuláčkova světa. Myslíme si, že děti dokážou nasávat nepřeberné množství informací, pokud je daná aktivita baví. Ba co více, pokud si dané činnosti aktivně prožijí, a to nejlépe všemi smysly (hmatově, vizuálně, sluchově). Pak jen tak nezapomenou na nově získané znalosti.

Proto se nám zalíbila nabídka paní učitelky z MŠ Uhřínov (na Instagramu hledejte @skolkove.napady), abychom společně vytvořili hravý týden pro děti o lese a zvířátkách. Nešlo o žádné biflování a koukání se na obrázky. Ale nechali jsme děti tvořit, lepit, ptát se a taky běhat po lese. To vše za dohledu našich hrdinů – lvíčka Tuláčka a děvčátka Haneky.

Paní učitelka připravila plán týdne s výukovými materiály. A na nás bylo nachystat závěrečné vyvrcholení – bojovku v lese. Včetně stanovišť, pohádky i diplomů pro děti.

Tuláčkova lesní stezka

Jak probíhala Tuláčkova lesní stezka?

V pondělí (2. 11. 2020) přišly třídy Medvídků a Lištiček do školky a čekalo na ně překvapení. Uprostřed židličky seděl lvíček Tuláček a děvčátko Haneka (vymodelované z plastelíny). S nimi tam byl i krátký vítací dopis.

Tip lvíčka Tuláčka:

K modelování lvíčka máme nachystané jak video, tak kvalitní non-toxickou certifikovanou plastelínu v podobě Pohádkově modelovací sady pro malé kreativce (od 3 let věku).

Následně den za dnem měly děti od paní učitelky nachystaný zábavný program o lese. Někdy se stříhala zvířátka, jindy lepilo listí na stromy či poznávalo listí na obrázcích. Na všechny aktivity ze židle dohlíželi naši hrdinové z pohádkové knížky.

Celý projektový týden vyvrcholil v pátek (6. 11. 2020), kdy děti přišly do školky, ale lvíček Tuláček chyběl. Na židli seděla jen uplakaná Haneka, která pak utekla do koutku třídy. Děti popadly lupy a po celé třídě hledaly lvíčkovy stopy. Nikde nic. Paní učitelka ale měla od nás nachystanou pohádku (speciálně napsanou pro školku) a rozstříhaný dopis od Haneky, kde děti prosila o pomoc při hledání ztraceného lvíčka.

Akční stanoviště v lese prověřily poznatky dětí

Po přečtení dopisu se děti oblékly a vyrazily po stopách lvíčka do lesa. Čekala na ně napínavá Tuláčkova lesní stezka. Ta se skládala ze 6 stanovišť s velkou lví tlapkou. Každé stanoviště mělo své povídání od Tuláčka a úkol, který musely děti splnit. V rámci něho si děti hravou formou zopakovaly něco z toho, co se přes týden naučily o lese:

  • Lesní zvířátka a co jedí
  • Jaké stroje pomáhají v lese
  • Jak se máme v lese chovat
  • Rozeznávání stromů podle plodů

Na posledním stanovišti na děti čekalo velké hledání. Někde tu měl spinkat lvíček Tuláček. A skutečně, po chvilce pátrání ho děti našly v mechu. Protože všem byla velká zima, bylo ještě potřeba postavit domeček pro lvíčka a Haneku. Paní učitelka přečetla zbytek pohádky a rozdala dětem krásné diplomy za úspěšné zdolání Tuláčkovy lesní stezky

Závěrem bychom rádi sdíleli krásné zhodnocení od paní učitelky:

“Děti, ale i paní učitelky, si to moc užily… Hned při příchodu do třídy si děti zmizení Tuláčka všimly a hned se vžily do děje. Vzaly lupy a začaly hledat stopy, všechno zvedat a třídu pomalu obracet vzhůru nohama. Po přečtení pohádky a dopisu se nemohly dočkat cesty. Již od odchodu ze školky viděly stopy dokonce v listech na zemi nebo v hlíně na silnici (stopa pro ně byla prostě všechno). Ironií bylo, když první, už opravdový, úkol málem přehlédly. Všech 6 úkolů zvládly bez problémů. Nejoblíbenější bylo pojídání červíků, ale i skákání přes překážky, svážení dřeva ve dvojicích, nebo samotné stavění domečků pro Tuláčka. Mockrát děkujeme za páteční program a za celkovou realizaci projektu.”

Celý týden jsme zaznamenávali na našem Instagramu v Highlights Pro školky. Tak se mrkněte na nadšení Medvídků a Lištiček z MŠ Uhřínov.

Pokud se vám Tuláčkova lesní stezka líbila a chtěli byste ji (nebo nějakou její obdobu) realizovat ve vaší školce či družině či skautu, zakupte ji za pár korun na našem webu (e-shop TAKARO, kam budete přesměrování, je náš projekt).

lvíček Tuláček

Říkají mi lvíček Tuláček a společně s mou kamarádkou Hanekou vás a vaše děti zvu na Hravou cestu do neznáma.

Na cestu si nezapomeňte přibalit mapu, cestovní pas a dobrou náladu!

Před samotným putováním vám doporučuji si přečíst mé pohádky, ať víte, kde jsem se tu vzal a kam vlastně kráčím.

Kontaktovat nás můžete na:

  • tel. čísle: +420 776 339 191
  • e-mailu: info@tulackuvsvet.cz

Sdílejte článek

3 tipy, jak netradičně naplnit domácí adventní kalendář
(NE)pravidla pro edici Česká republika aneb Jaké hry lze hrát s mapou ČR a jejími magnetky
Předchozí příspěvek
3 tipy, jak netradičně naplnit domácí adventní kalendář
Následující příspěvek
(NE)pravidla pro edici Česká republika aneb Jaké hry lze hrát s mapou ČR a jejími magnetky
Menu