DemoKVIZ: Zábavně-vzdělávací hra, kterou si snadno s dětmi vyrobíte

Mají vaše děti rády stavebnice? Jsou zvídavé a pořád se na něco ptají? Hrajete s nimi doma deskové hry či čtete pohádky před spaním? Hledáte pro ně smysluplnou zábavu, která je zabaví a něčemu přiučí? Pokud jste alespoň jednou odpověděli ANO, máme pro vás tip na hru pojmenovanou demoKVIZ. Pojďme si ji představit.

Postavte si vlastní Evropu s hrou demoKVIZ

Jestli doma rádi cestujete, asi vás potěší, že tato hra-stavebnice je tematicky zaměřená na objevování Evropy. DemoKVIZ je hra bez pevných pravidel, díky která vaše děti získají představu o místě (Evropě), kde vyrůstají a žijí. Pevně daná pravidla záměrně neexistují, protože právě takové hry nejvíce rozvíjejí dětskou kreativitu.

Hra připomíná stavebnici typu lego či cheva. Její součástí je jednak ilustrovaná mapa Evropy, která představuje základovou desku. Dále pak kartičky zvířat, rostlin, staveb a dalších témat, které představují dílčí sady stavebnice. Čtvercové kartičky kromě obrázku obsahují popisek a státní vlajku. Ty jsou vyznačeny taky na mapě. Děti tak snadno najdou, kam který obrázek logicky patří. Například že Eiffelovka se nachází ve Francii.

Ke hře existují cestovatelské pohádky s dvěma hlavními hrdiny: lvíčkem Tuláčkem a děvčátkem Hanekou. Malí hrdinové se vydávají na hravou cestu do neznáma ve svých pohádkách a vaše děti je mohou doprovodit. V pohádkách i na mapě.

hra demoKVIZ

Hra pro školáky i rodiče

DemoKVIZ je primárně určený pro předškoláky a děti 1. stupně základní školy, tj. děti ve věku cca 5 až 11 let. Ale ze zkušenosti víme, že se k dětem rádi přidávají i rodiče, zejména tatínci. Společně pak staví vlastní Evropu, vymýšlí cestovatelské pohádky a zase všechno zboří.

Ať už si s dětmi budete hrát společně, anebo si děti vyhrají samy, doporučujeme vám před první hrou vše dětem ukázat a vysvětlit. Projděte si s dětmi mapu Evropy, vlajky evropských států, ukažte jim Českou republiku a kde jste byli na dovolené. Poté si projděte kartičky přiložené ke hře. Možná děti některé obrázky neznají a vy jim je můžete vysvětlit.

Kde získat a jak si demoKVIZ vyrobit

Hru si můžete zdarma stáhnout na tomto odkazu. Anebo přímo ve formuláři níže:

Hra se skládá ze šesti PDF souborů. Všechny jsou formátu A4, takže je pohodlně vytisknete na běžné tiskárně. Pro lepší zážitek ze hry doporučujeme tisknout barevně. Do výroby hry zapojte i děti. Potrénují si jemnou motoriku.

Co budete k výrobě potřebovat:

  • Nůžky
  • a případně lepidlo/izolepu s kartonovou deskou (například od větší lepenkové krabice).

Výroba:

  • Soubory PDF nazvané mapa0X.pdf (jsou čtyři) obsahují čtyři části zmiňované mapy Evropy. Vytištěné PDF soubory přiložte k sobě správnými okraji a přilepte na kartonovou desku. Pokud nemáte desku, pomozte si izolepou.
  • Soubor magnety.pdf obsahuje 16 čtvercových obrázků. Vytiskněte a rozstříhejte na jednotlivé kartičky. Můžete, ale nemusíte podlepit nějakým kartonem či tvrdým papírem. Kartičky se vám hned tak nezničí.
  • Dále ve stejném souboru magnety.pdf najdete tzv. dekorační obrázky, které dozdobí mapu Evropy. Obsahují taky obrázky obou hrdinů z pohádek. Jsou detailnější, jejich stříhání po okraji vyžaduje šikovné ruce.
  • Poslední PDF soubor obsahuje cestovatelské pohádky o lvíčkovi Tuláčkovi. Pohádky není potřeba ke hře tisknout. Číst je můžete z tabletu či čtečky knih.

6 tipů na hry s demoKVIZem

Máte vyrobeno a slepeno? Tak hurá stavět, objevovat, bořit a hlavně se dobře bavit. Připravili jsme pro vás 6 tipů, jak si hru demoKVIZ užít naplno se vším, co nabízí. Každá hra rozvíjí dítě odlišným způsobem.

1) Stavba vlastní Evropy

Nechte děti, ať podle své fantazie a nálady umísťují kartičky na mapu a tím staví jejich vlastní svět. Hra sice nemá konce ani pravidel, ale o to více napomáhá rozvoji kreativity u dětí. Proč je podle nás kreativita důležitá si přečtěte v článku Vize Tuláčkova světa.

2) Hádej, kam jen obrázek patří?

Děti umísťují 16 čtvercových obrázků do států, kam logicky patří. Jako nápověda jim slouží vlajka na mapě a v rohu kartičky. Čím častěji budou děti tuto hru hrát, tím snáze a nenásilně si zapamatují fakta o Evropě (státy, vlajky, evropskou faunu, apod.).

3) Stavění mapy na čas

Obrázky už dobře znáte? Tak hru modifikujte. Kdo z vás jako první správně složí celou mapu? Soutěžit mohou i rodiče, jen dejte dětem 10 sekund k dobru.

4) Hádej, jaký obrázek schovávám?

Dejte kartičky obrázkem dolů. Postupně každý hráč jednu kartičku skrytě otočí a ostatním popisuje, co má za obrázek. Může říkat, že se jedná o stavbu/zvíře/rostlinu, ve kterém státě leží a další popisné věci. Ostatní hádají. Kdo uhodne, získává obrázek. Vítězí hráč, který má na konci hry nejvíce kartiček.

Touto hrou si děti procvičují prezentační a vyjadřovací schopnosti. Navíc díky popisu si snáze zapamatují, do jakého státu daný obrázek spadá.

5) Obrázkové pexeso

16 kartiček s obrázkem a vlajkou jsou navrženy tak, abyste si s nimi zahráli klasické pexeso. Obsahují 8 dvojic, které spojuje stát (vlajka v rohu), kam spadají. Například Eiffelova věž a vinná réva (Francie) tvoří jednu z dvojic.

 

6) Vymýšlení vlastního příběhu

Pro inspiraci si můžete s dětmi přečíst cestovatelské pohádky v přiloženém e-booku. Mezi dekorativními obrázky jsou rovněž hlavní hrdinové. Děti je mohou umístit na mapu spolu s dalšími dekorativními a čtvercovými kartičkami. Tím vizuálně tvoří vlastní cestovatelský příběh. Starší děti ho mohou sepsat na papír či do počítače.

S výsledkem této hry se pochlubte v Tuláčkově komunitě (sdílejte fotku a krátký popisek příběhu). Tato hra opět u dětí rozvíjí kreativitu a schopnost se vyjádřit.

Pokud se vám hra demoKVIZ líbí, sdílejte tento článek na internetu. Třeba zrovna vaše kamarádka hledá pro své děti nějakou smysluplnou zábavu na doma a vy ji tím pomůžete.

lvíček Tuláček

Říkají mi lvíček Tuláček a společně s mou kamarádkou Hanekou vás a vaše děti zvu na Hravou cestu do neznáma.

Na cestu si nezapomeňte přibalit mapu, cestovní pas a dobrou náladu!

Před samotným putováním vám doporučuji si přečíst mé pohádky, ať víte, kde jsem se tu vzal a kam vlastně kráčím.

Kontaktovat nás můžete na:

  • tel. čísle: +420 776 339 191
  • e-mailu: info@tulackuvsvet.cz

Sdílejte článek

Proč podporovat dětskou tvořivost? 5 tipů, jak na rozvoj dětské kreativity odmala
KVIZoHry Aneb jak si na maximum užít Krabici Vědomostí I Zábavy
Předchozí příspěvek
Proč podporovat dětskou tvořivost? 5 tipů, jak na rozvoj dětské kreativity odmala
Následující příspěvek
KVIZoHry Aneb jak si na maximum užít Krabici Vědomostí I Zábavy
Menu