Řecko není jen o krásných plážích a antických památkách. Je to také exploze chutí! Řecká kuchyně je oslavou čerstvých surovin a má rozhodně co vyprávět prostřednictvím staletími prověřených receptů. Je prostá, ale neuvěřitelně pestrá.
Na pevninském Řecku jsme strávili v rámci našeho roadtripu víc jak měsíc (v roce 2024 ještě týden na Krétě) a měli jsme tu čest něco z tamní kuchyně ochutnat. Děti si zamilovaly gyros a my s Ivanem zase tzatziky. Nicméně nejsme povolaní vám psát články o řecké kuchyni, a tak jsme si tentokrát přizvali na pomoc Janu a Dawida z e-shopu biooliva, který se specializuje na řecké dobroty.
S manželem Dawidem jsme prožili pracovně náročné, ale krásné tři letní sezóny na ostrově Kos a od té doby se do Řecka stále vracíme. Procházka po pláži je pro nás balzámem na duši a řecká kuchyně je lékem na všechny ostatní neduhy.
(Jana, autorka článku)
Vášnivá milovnice řecké kuchyně a kultury. Již mnoho let experimentuje s tradičními recepty a sbírá inspiraci na svých cestách po Řecku. Nejvíce přilnula k ostrovu Kos, kde poznala svého manžela, se kterým stojí za projektem biooliva.cz – e-shopem s řeckými produkty a rozrůstajícím se blogem. Na tomto blogu se s vámi dělí o recepty na své oblíbené pokrmy, tipy a triky, jak si kousek Řecka dopřát i ve vaší kuchyni. Je zapálenou sběratelkou příběhů a jejím velkým snem je vydat knížku. |
Taverny: Srdce řecké kuchyně
Představte si malou, rodinnou tavernu, která vás vítá vůní grilovaného masa a přátelskou atmosférou. To je přesně to Řecko, které chcete poznat! Není to jen o jídle, ale i o sdílení a pohostinnosti, která z místních přímo čiší.
Co ochutnat v Řecku?
Mezédes (předkrmy) – pokud si předkrm běžně nedáváte, tentokrát ho určitě nevynechejte. Malé porce různorodých řeckých dobrůtek si určitě nenechte ujít a užijte si je při vzájemném sdílení.
Horiatiki salata – klasický řecký zeleninový salát s okurkou, rajčetem, paprikou a červenou cibulí. Výjimečné jsou na něm především olivy kalamata a sýr feta. Neváhejte si salát zakápnout štědrou dávkou olivového oleje, který je v místních tavernách vždy volně k dispozici na vašem stole.
Saganaki – jedná se o smažený sýr (feta, či kefalotyri). Servíruje se v zapékací misce a podává se s citronem. Citron krásně zvýrazní a propojí všechny chutě.
Dolmades – vinné listy plněné ochucenou rýží s bylinkami. Kyselkavá chuť vás příjemně překvapí.
Tzatziki – osvěžující jogurtový dip s okurkou, česnekem, olivovým olejem a čerstvým koprem.
TIP autorky: Hledejte taverny mimo hlavní turistické trasy, jako jsou centra měst a přístavy. Tak vám neunikne autentický zážitek a lepší ceny. |

Hlavní jídla
Stifado – dušené hovězí či jehněčí s cibulí. Má bohatou a vyváženou chuť díky koření, jako je hřebíček, bobkový list a skořice. Nechybí v něm sušené oregano ani pořádná dávka rajčat.
Musaka (Moussaka) – vrstvený pokrm z lilků, mletého masa a bešamelu. Ne bezdůvodně se o tomto jídle mluví jako o národním řeckém pokladu.
Souvlaki – kousky masa na špejli, často vepřové, ale také kuřecí či jehněčí, které budete mít k ochutnání téměř na každém kroku. Tato grilovaná dobrůtka rozhodně stojí za ochutnání.
Kleftiko (Lamb Kleftiko) – pomalu pečené jehněčí, které se rozplývá na jazyku. Doporučujeme si k němu objednat rýži.
Čerstvé dary moře – jakmile se budete procházet rušnými uličkami, určitě vaší pozornosti neuniknou chlazené čerstvé ryby, kterými vás restaurace a taverny lákají dovnitř. Přesto se u obsluhy ujistěte, jestli to jsou opravdu čerstvé úlovky dne! Poctivé doporučení na dobrou tavernu můžete také získat od místních, a konkrétně od těch, kteří vám poskytují ubytování.
A už vám nic nebrání v tom ochutnat třeba grilovanou chobotnici, smažené kalamáry či gavros tiganitos – malé rybičky (grundle), které se v celku obalují v mouce a smaží na hlubokém oleji.
Přílohy – místo tradičních hranolek či rýže zkuste ochutnat smažené cuketové chipsy. Neváhejte si také objednejte extra porci pita chleba, toho není nikdy dost 😉
Dezert – Nebuďte překvapeni, když vám pozorná obsluha přinese vychlazený meloun jako pozornost podniku. Většinou také dostanete panáček tsipoura (pálenka) na trávení!

Co si takhle dát něco opravdu sladkého?
Loukoumades – malé, smažené koblížky, polité medem a posypané skořicí. Jsou neuvěřitelně návykové!
Bougatsa – dezert z filo těsta a sladké náplně připomínající puding, ale ve skutečnosti se jedná o náplň z krupice. Bougatsa bývá zalitá medovým sirupem nebo poprášená moučkovým cukrem.
Chalva – má charakteristickou chuť i strukturu a často je k dostání s ořechy nebo kakaem. Vyrábí se z pšeničné semoliny – krupice.
Baklava – vrstvy tenkého těsta filo, prokládané ořechy a zalité sladkým sirupem. Je extrémně sladká, ale stejně tak neodolatelná jako Kataifi, které je pro změnu charakteristické svým těstem, které připomíná tenké vlasové nudle.
Nápoje v Řecku: Jaké zvolit?
Retsina – bílé víno s pryskyřicí, které má velice specifickou chuť. Podává se vychlazené.
Ouzo – anýzový likér, který se při servírování s ledem a vodou „zamlží“.
Metaxa – originální řecký alkohol, který je něco mezi brandy a koňakem. Skvěle chutná na ledu, nebo často také bývá součástí koktejlů.
Tsipouro/Rákí – silná pálenka vyráběná ze zbytků lisované révy. Místní jsou na svou podomácku vyráběnou pálenku náležitě hrdí a neváhají se o ni podělit.
Káva po Řecku
V Řecku se můžete setkat především s osvěžujícím frappé (ledová káva), které se připravuje z instantní kávy, cukru, mléka (volitelně) a vody. Je to opravdu perfektní osvěžení v horkém dni! Na teplo se podává řecká káva servírovaná v džezvě i s lógrem. Na její specifickou chuť je potřeba si zvyknout, ale stojí za to si ji v klidu vychutnat.

Bistra a Gyrosárny v Řecku
Gyros – maso vepřové či kuřecí se připravuje na vertikálním grilu. Zabalí se společně s tzatziki, zeleninou a hranolkami do pita chlebu. Servíruje se také na talíř a jednotlivé ingredience jsou volně položené.
Souvlaki – maso je stažené ze špejle a zabalené v pitě – jednodušší varianta gyrosu.
Řecké pivo – k rychlému občerstvení se skvěle hodí vychlazené pivo. Za zkoušku určitě stojí piva značek Mythos, Amstel nebo Alfa.
Ceny jídla a pití v Řecku
Řecko zrovna nepatří mezi levné destinace, a proto rozhodně doporučujeme zmapovat si jednotlivé restaurace, taverny a kavárny často spojené s cukrárnami. Určitě se vyplatí vyhledat si na první pohled klidnější tavernu v „zapadlé“ uličce, která se s příchodem noci může proměnit v živé místo, kde nečekaně přijde kapela a předvede vám autentické hudební vystoupení za doprovodu podmanivých tónů buzuki. Právě v takovéto taverně jsme v Athénách za bohatou večeři se vším všudy nechali necelých 50 €. Zato na pláži po nás chtěli za dvě lehátka a deštník 30 € a ještě se na nás mračili kvůli frappé, které jsme si přinesli s sebou.
Doplnění z Hravé cesty: My osobně jsme v rámci našeho roadtripu jedli v restauracích jen 3x za náš měsíc tu (z toho 2x v Athénách). Za tři hlavní jídla a vodu jsme nechali obvykle okolo 35 euro mimo sezónu. Rovněž ceny potravin v obchodech (nejvíce jsme nakupovali v Lídlu) nám přišly o něco vyšší než v ČR, zejména pak masné výrobky. Kolik konkrétně jsme utratili nejenom za jídlo v Řecku sdílíme v našem shrnujícím článku z 1. měsíce roadtripu. |
Řecká kuchyně je víc než jen jídlo, je to opravdový gastronomický zážitek. Nebojte se experimentovat, ptejte se místních a objevujte skryté taverny. Užijte si Řecko všemi smysly!
A pokud se chcete dozvědět víc o řeckém jídle, podívejte se na naše doporučení a skvělé vyzkoušené recepty:
- Nejoblíbenější řecká jídla podle Biooliva (Jany a Dawida): zaručeně se vám začnou sbíhat sliny.
- Důležité přísady a produkty do řeckých pokrmů nakoupíte ve vysoké kvalitě přímo na Biooliva.
Kali Orexi! Dobrou chuť přeje tým biooliva – Jana a Dawid ♥ Nezapomeňte jejich „řecký příběh“ sledovat na jejich Instagramu.