Řecko na talíři: Co ochutnat, kde jíst a na co si dát pozor!

řecká kuchyně - velký průvodce řeckých jídel

Řecko není jen o krásných plážích a antických památkách. Je to také exploze chutí! Řecká kuchyně je oslavou čerstvých surovin a má rozhodně co vyprávět prostřednictvím staletími prověřených receptů. Je prostá, ale neuvěřitelně pestrá. 

Na pevninském Řecku jsme strávili v rámci našeho roadtripu víc jak měsíc (v roce 2024 ještě týden na Krétě) a měli jsme tu čest něco z tamní kuchyně ochutnat. Děti si zamilovaly gyros a my s Ivanem zase tzatziky. Nicméně nejsme povolaní vám psát články o řecké kuchyni, a tak jsme si tentokrát přizvali na pomoc Janu a Dawida z e-shopu biooliva, který se specializuje na řecké dobroty.

S manželem Dawidem jsme prožili pracovně náročné, ale krásné tři letní sezóny na ostrově Kos a od té doby se do Řecka stále vracíme. Procházka po pláži je pro nás balzámem na duši a řecká kuchyně je lékem na všechny ostatní neduhy.

(Jana, autorka článku)

Jana Kuwaja - eshop BioolivaMedailonek Jany Kujawa, autorky článku:

Vášnivá milovnice řecké kuchyně a kultury. Již mnoho let experimentuje s tradičními recepty a sbírá inspiraci na svých cestách po Řecku. Nejvíce přilnula k ostrovu Kos, kde poznala svého manžela, se kterým stojí za projektem biooliva.cz – e-shopem s řeckými produkty a rozrůstajícím se blogem. Na tomto blogu se s vámi dělí o recepty na své oblíbené pokrmy, tipy a triky, jak si kousek Řecka dopřát i ve vaší kuchyni. Je zapálenou sběratelkou příběhů a jejím velkým snem je vydat knížku.
.

Taverny: Srdce řecké kuchyně

Představte si malou, rodinnou tavernu, která vás vítá vůní grilovaného masa a přátelskou atmosférou. To je přesně to Řecko, které chcete poznat! Není to jen o jídle, ale i o sdílení a pohostinnosti, která z místních přímo čiší.

Co ochutnat v Řecku?

Mezédes (předkrmy) – pokud si předkrm běžně nedáváte, tentokrát ho určitě nevynechejte. Malé porce různorodých řeckých dobrůtek si určitě nenechte ujít a užijte si je při vzájemném sdílení.

Horiatiki salata – klasický řecký zeleninový salát s okurkou, rajčetem, paprikou a červenou cibulí. Výjimečné jsou na něm především olivy kalamata a sýr feta. Neváhejte si salát zakápnout štědrou dávkou olivového oleje, který je v místních tavernách vždy volně k dispozici na vašem stole.

Saganaki – jedná se o smažený sýr (feta, či kefalotyri). Servíruje se v zapékací misce a podává se s citronem. Citron krásně zvýrazní a propojí všechny chutě.

Dolmades – vinné listy plněné ochucenou rýží s bylinkami. Kyselkavá chuť vás příjemně překvapí.

Tzatziki – osvěžující jogurtový dip s okurkou, česnekem, olivovým olejem a čerstvým koprem.

TIP autorky: Hledejte taverny mimo hlavní turistické trasy, jako jsou centra měst a přístavy. Tak vám neunikne autentický zážiteklepší ceny.

Hlavní jídla

Stifado – dušené hovězí či jehněčí s cibulí. Má bohatou a vyváženou chuť díky koření, jako je hřebíček, bobkový list a skořice. Nechybí v něm sušené oregano ani pořádná dávka rajčat.

Musaka (Moussaka) – vrstvený pokrm z lilků, mletého masa a bešamelu. Ne bezdůvodně se o tomto jídle mluví jako o národním řeckém pokladu.

Souvlaki – kousky masa na špejli, často vepřové, ale také kuřecí či jehněčí, které budete mít k ochutnání téměř na každém kroku. Tato grilovaná dobrůtka rozhodně stojí za ochutnání.

Kleftiko (Lamb Kleftiko) – pomalu pečené jehněčí, které se rozplývá na jazyku. Doporučujeme si k němu objednat rýži.

Čerstvé dary moře – jakmile se budete procházet rušnými uličkami, určitě vaší pozornosti neuniknou chlazené čerstvé ryby, kterými vás restaurace a taverny lákají dovnitř. Přesto se u obsluhy ujistěte, jestli to jsou opravdu čerstvé úlovky dne! Poctivé doporučení na dobrou tavernu můžete také získat od místních, a konkrétně od těch, kteří vám poskytují ubytování.

A už vám nic nebrání v tom ochutnat třeba grilovanou chobotnici, smažené kalamáry či gavros tiganitos – malé rybičky (grundle), které se v celku obalují v mouce a smaží na hlubokém oleji.

Přílohy – místo tradičních hranolek či rýže zkuste ochutnat smažené cuketové chipsy. Neváhejte si také objednejte extra porci pita chleba, toho není nikdy dost 😉

Dezert – Nebuďte překvapeni, když vám pozorná obsluha přinese vychlazený meloun jako pozornost podniku. Většinou také dostanete panáček tsipoura (pálenka) na trávení! 

řecká kuchyně - předkrmy - baklava

Co si takhle dát něco opravdu sladkého?

Loukoumades – malé, smažené koblížky, polité medem a posypané skořicí. Jsou neuvěřitelně návykové!

Bougatsa – dezert z filo těsta a sladké náplně připomínající puding, ale ve skutečnosti se jedná o náplň z krupice. Bougatsa bývá zalitá medovým sirupem nebo poprášená moučkovým cukrem.

Chalva – má charakteristickou chuť i strukturu a často je k dostání s ořechy nebo kakaem. Vyrábí se z pšeničné semoliny – krupice. 

Baklava – vrstvy tenkého těsta filo, prokládané ořechy a zalité sladkým sirupem. Je extrémně sladká, ale stejně tak neodolatelná jako Kataifi, které je pro změnu charakteristické svým těstem, které připomíná tenké vlasové nudle.

Nápoje v Řecku: Jaké zvolit?

Retsina – bílé víno s pryskyřicí, které má velice specifickou chuť. Podává se vychlazené.

Ouzo – anýzový likér, který se při servírování s ledem a vodou „zamlží“.

Metaxa – originální řecký alkohol, který je něco mezi brandy a koňakem. Skvěle chutná na ledu, nebo často také bývá součástí koktejlů.

Tsipouro/Rákí – silná pálenka vyráběná ze zbytků lisované révy. Místní jsou na svou podomácku vyráběnou pálenku náležitě hrdí a neváhají se o ni podělit.

Káva po Řecku

V Řecku se můžete setkat především s osvěžujícím frappé (ledová káva), které se připravuje z instantní kávy, cukru, mléka (volitelně) a vody. Je to opravdu perfektní osvěžení v horkém dni! Na teplo se podává řecká káva servírovaná v džezvě i s lógrem. Na její specifickou chuť je potřeba si zvyknout, ale stojí za to si ji v klidu vychutnat.

řecká kuchyně - gyros a tzaziky

Bistra a Gyrosárny v Řecku

Gyros – maso vepřové či kuřecí se připravuje na vertikálním grilu. Zabalí se společně s tzatziki, zeleninou a hranolkami do pita chlebu. Servíruje se také na talíř a jednotlivé ingredience jsou volně položené. 

Souvlaki – maso je stažené ze špejle a zabalené v pitě – jednodušší varianta gyrosu.

Řecké pivo – k rychlému občerstvení se skvěle hodí vychlazené pivo. Za zkoušku určitě stojí piva značek Mythos, Amstel nebo Alfa.

Ceny jídla a pití v Řecku

Řecko zrovna nepatří mezi levné destinace, a proto rozhodně doporučujeme zmapovat si jednotlivé restaurace, taverny a kavárny často spojené s cukrárnami. Určitě se vyplatí vyhledat si na první pohled klidnější tavernu v „zapadlé“ uličce, která se s příchodem noci může proměnit v živé místo, kde nečekaně přijde kapela a předvede vám autentické hudební vystoupení za doprovodu podmanivých tónů buzuki. Právě v takovéto taverně jsme v Athénách za bohatou večeři se vším všudy nechali necelých 50 €. Zato na pláži po nás chtěli za dvě lehátka a deštník 30 € a ještě se na nás mračili kvůli frappé, které jsme si přinesli s sebou.

Doplnění z Hravé cesty: My osobně jsme v rámci našeho roadtripu jedli v restauracích jen 3x za náš měsíc tu (z toho 2x v Athénách). Za tři hlavní jídla a vodu jsme nechali obvykle okolo 35 euro mimo sezónu. Rovněž ceny potravin v obchodech (nejvíce jsme nakupovali v Lídlu) nám přišly o něco vyšší než v ČR, zejména pak masné výrobky. Kolik konkrétně jsme utratili nejenom za jídlo v Řecku sdílíme v našem shrnujícím článku z 1. měsíce roadtripu.

Řecká kuchyně je víc než jen jídlo, je to opravdový gastronomický zážitek. Nebojte se experimentovat, ptejte se místních a objevujte skryté taverny. Užijte si Řecko všemi smysly! 

A pokud se chcete dozvědět víc o řeckém jídle, podívejte se na naše doporučení a skvělé vyzkoušené recepty:

 

Kali Orexi! Dobrou chuť přeje tým bioolivaJana a Dawid ♥ Nezapomeňte jejich „řecký příběh“ sledovat na jejich Instagramu.

naše rodina Hravá cesta

Jsme rodiče tří prcků, nadšenci do cestování, kreativci, kteří koncem ledna 2025 zavřeli své úspěšně rozjeté hračkářství TAKARO a teď sdílí svou cestu z vyhoření za přítomnějším životem. Myslíme si, že na změnu v životě není nikdy pozdě. A nejlepší je ji udělat hned teď.

Celý náš příběh o podnikání, rodinném příběhu i vyhoření si přečtěte tady.

Zůstaňme ve spojení

naše rodina Hravá cesta


Anebo raději sem tam dávku inspirace z našeho hravého e-mailu?

Nebojte se, nespamujeme, shrnujeme, co se u nás dělo, zajímavé tipy na knížky, lifehacky a někdy do přílohy vkládáme námi vytvořené PDF materiály pro vaše děti.

Kontaktovat nás můžete na:

  • tel. čísle: +420 776 339 191
  • e-mailu: info@hravacesta.cz

Sdílejte článek

Jak vybrat dětský batoh na výlet? Praktický průvodce pro rodiče
4. deníček z roadtripu: Kterak jsme si málem zahráli ve velkofilmu aneb zážitky z Korintu
Předchozí příspěvek
Jak vybrat dětský batoh na výlet? Praktický průvodce pro rodiče
Následující příspěvek
4. deníček z roadtripu: Kterak jsme si málem zahráli ve velkofilmu aneb zážitky z Korintu
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.
Menu